L'ou escaldat, l'ou escumat i l'ou poché són tres termes que es refereixen a una manera particular de cuinar l'ou, però són realment el mateix o hi ha diferències entre ells? La resposta en pot sorprendre alguns, ja que encara que sovint s'utilitzen com sinònims, hi ha matisos que els distingeixen, depenent del context culinari i del país.

Ou escaldat, ou escumat o ou poché

Ou escumat

L'ou escumat és una tècnica culinària que consisteix a cuinar un ou sense closca en aigua calenta, a una temperatura que s'acosta als 85-90 graus Celsius. Aquesta tècnica es realitza abocant suaument l'ou a l'aigua, que prèviament es pot haver agitat per crear un remolí. Aquest remolí ajuda que la clara s'emboliqui al voltant del rovell, formant un ou amb una clara ben cuita però un rovell líquid. Per a un bon resultat, és important que els ous siguin frescos, ja que la frescor ajuda a mantenir la clara més compacta i menys propensa a desintegrar-se en l'aigua.

Ou, un aliment versàtil com pocs / Foto: Unsplash

Ou poché

El terme 'ou poché' és simplement la versió francesa de l'ou escumat. A França, aquest tipus de cocció és molt popular, especialment a la cuina d'alta gastronomia. La tècnica és idèntica: l'ou es cuina en aigua calenta sense que arribi a bullir, la qual cosa garanteix que la clara qualli de forma delicada mentre el rovell es manté líquid i cremós. Encara que s'utilitzi el terme en francès, el procediment i el resultat són els mateixos que els de l'ou escumat.

El terme 'ou poché' és simplement la versió francesa de l'ou escumat

Ou escaldat

Aquí és on sorgeix la diferència més subtil. En alguns contextos, 'ou escaldat' pot referir-se a un mètode diferent de preparació. Escaldar un ou pot implicar submergir-lo breument en aigua bullint, però amb la closca posada. Aquest procediment no és comú per cuinar un ou com a tal, sinó més aviat per preparar-lo per a altres tècniques, com quan cal pelar un ou cuit amb més facilitat. Tanmateix, a molts països de parla hispana, l'ou escaldat s'utilitza com a sinònim d'ou escumat, la qual cosa afegeix confusió.

Rovell d'ou sense coure / Foto: Unsplash

En la majoria dels casos, 'ou escumat' i 'ou poché' es refereixen exactament al mateix mètode de cocció: un ou cuit sense closca en aigua calenta, resultant en una clara cuita i un rovell líquid. 'Ou escaldat', encara que de vegades s'utilitza de manera intercanviable amb els altres termes, pot també referir-se a un procés diferent, depenent del context. Per tant, encara que aquests termes s'utilitzen sovint com a sinònims, és útil conèixer les diferències subtils per comprendre millor les receptes i les tècniques culinàries. Així, es pot gaudir plenament de la preparació d'aquests deliciosos ous, que són un element bàsic a moltes cuines al voltant del món.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!