El pa, aquest aliment bàsic que ha estat part fonamental de la dieta humana al llarg de la història, representa molt més que simplement un complement a la taula. Des de les antigues tradicions de panificació fins a les modernes creacions artesanals, el pa s'erigeix en un símbol d'aliment, cultura i creativitat culinària. El fascinant univers del pa, on la simplicitat dels seus ingredients es transforma en una increïble varietat de sabors, textures i formes que han deixat una marca indeleble a les cuines de tot el món. Des dels pans de massa mare que traspuen l'encant de la fermentació natural fins als pans artesanals meticulosament elaborats, descobrim junts la diversitat i l'art que són subjacents en aquest humil però extraordinari aliment.

El pa és un aliment que no pot faltar a la taula

La diferència entre "pa de massa mare" i "pa amb massa mare" rau en la forma en què la massa mare s'incorpora al procés de fer pa i com afecta el producte acabat. Ambdós termes es refereixen a la utilització de massa mare com a agent fermentador, però la variació en la seva aplicació dona lloc a resultats diferents.

Pa
Pa / Foto: Unsplash

Pa de massa mare:

Quan es parla de "pa de massa mare", es fa referència a un pa en el qual tota la fermentació i fermentat es porta a terme exclusivament amb la massa mare. En aquest cas, la massa mare és l'única font de llevats i bacteris salvatges que contribueixen al procés de fermentació.

En l'elaboració de pa de massa mare, la farina, l'aigua i la massa mare es barregen per formar la massa. Després, es deixa fermentar durant un període més llarg, permetent que els llevats i bacteris presents a la massa mare treballin per desenvolupar el sabor, la textura i l'estructura del pa. Pot fer diverses hores o fins i tot dies, que aquest procés depèn de la recepta i la temperatura de fermentació.

Pa amb Masa Mare:

D'altra banda, quan s'esmenta "pa amb massa mare", s'està indicant que part de la fermentació es realitza utilitzant massa mare, però no necessàriament tot el procés. En aquest cas, hi pot haver altres agents leudants, com a llevat comercial, que també contribueixen a la fermentació.

En l'elaboració de pa amb massa mare, la massa mare es barreja amb farina i aigua per crear una "esponja" o preferment. Aquest preferment es deixa fermentar durant un període específic i després es barreja amb la resta dels ingredients per formar la massa final del pa. Sovint, s'utilitza llevat comercial per accelerar el procés de fermentat i garantir una fermentació més ràpida.

Opcions de pa
Opcions de pa / Foto: Unsplash

Diferències Clau:

  1. Temps de Fermentació: Al pa de massa mare, la fermentació pot portar més temps, ja que es basa principalment en els llevats i bacteris salvatges presents a la massa mare. En canvi, el pa amb massa mare pot tenir un temps de fermentació més curt a causa de l'ús de llevat comercial addicional.

  2. Sabor i Textura: El pa de massa mare tendeix a tenir un sabor més complex i una textura més densa a causa de la fermentació prolongada. D'altra banda, el pa amb massa mare pot tenir un sabor més suau i una textura més lleugera a causa de la combinació de la massa mare amb el llevat comercial.

  3. Nivell de Compromís: Fer pa de massa mare generalment requereix un compromís més gran de temps i paciència a causa de la fermentació estesa. D'altra banda, el pa amb massa mare permet obtenir alguns beneficis de la massa mare sense el mateix nivell de compromís temporal.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!