Coincidint amb les Festes de La Mercè, que s'inicien avui divendres, La Baula, el pa barceloní dedicat a la patrona de la ciutat surt als carrers a retre-li homenatge. Aquest pa, elaborat de manera artesanal i amb ingredients naturals com el sèsam, les olives i el romaní, s'ha convertit en un element integrador de les festivitats de Barcelona, convidant a compartir i crear vincles entre persones i cultures.
Gratis per a totes les Mercès
El dimarts 24 de setembre, dins dels actes de la celebració de La Mercè, La Baula estarà present a la plaça dels Àngels des de les 11 hores fins a les 20 hores. Durant aquesta jornada especial, totes les persones que es diguin Mercè podran gaudir d'una Baula gratuïta, un gest simbòlic que vol expressar l'agraïment i la germanor entre la comunitat. Amb aquest acte, La Baula no només vol homenatjar aquelles persones que comparteixen el nom de la patrona de la ciutat, sinó també enfortir el missatge de solidaritat i unió que aquest pa representa.
A més, del 20 al 24 de setembre, coincidint amb les festes de La Mercè, La Baula també estarà present en diversos restaurants i hotels de la ciutat, com el Bar Bocata, El Provisional, el Restaurant La Poma i Royal Hotels. Aquesta iniciativa respon a la voluntat de difondre un missatge clar: la gastronomia, igual que les arts i les tradicions festives, és una part fonamental de la nostra cultura.
Què és La Baula?
Aquest pa, a més de ser un producte saludable i de proximitat, és una aposta per la producció sostenible i pel compromís amb la cultura i la comunitat. Cada any, La Baula ha estat present als grans esdeveniments de Barcelona, promovent la seva filosofia d’integració i el suport a causes socials.
Més que un aliment, és “un poema que es menja” i realça la cultura i els valors de Barcelona. Creat l’any 2011 per les emprenedores Maribel Perpiñá i Teresa Artigas, a partir d’una idea de l’artista Berta Xirinachs, La Baula ha anat consolidant-se com a símbol gastronòmic de la ciutat. Inspirada en la llegenda de la Mercè i la història de Sant Pere Nolasc, és un homenatge a la cultura mediterrània i un recordatori de la importància de compartir i cooperar, valors que vol fomentar en tots els seus esdeveniments.
La seva forma enllaçada, a més de representar les cadenes que portava la Mare de Déu de la Mercè, també simbolitza la llibertat que es produeix amb el trencament d’aquestes, alliberant als presos catalans que hi havia a les costes africanes. Pel que fa al producte, La Baula mostra un concepte mediterrani on el sèsam, les olives i el romaní són els aliments principals que la formen. Segons Perpiñá i Artigas, “és un pa deliciós, que es pot menjar sol, amb dolç o salat”. La Baula és artesanal i de proximitat. Saludable i sense ingredients d’origen animal.