Si existeix una cosa en la qual està d'acord gairebé el 90% de la humanitat és que el pa engreixa. Una cosa que hem escoltat tantes i tantes vegades que qui pot dubtar-ho? Per això, aquest és un dels grans mites que els nutricionistes més desmenteixen. I així ho confirma Júlia Farré, que confessa que aquesta és una de les preguntes que més li fan des que va començar a treballar en nutrició.

El pa només engreixa si fas això

Anem per parts. Tal com comenta l'experta, el pa és un aliment processat, ja que està compost de diverses matèries primeres i cuinat. Però això no vol dir que sigui ultraprocessat i, per tant, perjudicial per a la salut. La base del pa són els cereals. En la seva versió més clàssica, la recepta tan sols conté farina de blat, aigua, llevat i una mica de sal. A més, s'enforna, per la qual cosa no podem considerar el pa com un aliment alt en calories. Es tracta d'un aliment mil·lenari i no hem d'apartar-lo ara de la nostra dieta per una falsa creença.

Pa
El pa no engreixa de la manera que creu la població / Foto: Pixabay

Tal com afirma la Júlia en el seu compte d'Instagram, el problema no és el pa, sinó les coses que se li afegeixen, com per exemple l'embotit o les salses que tant agrada sucar. A més, quanta gent has sentit a dir allò que s'ha aprimat un munt des que va deixar de menjar pa? Del que no sempre s'és conscient és que, una vegada deixes el pa, acostumes a deixar de banda també els embotits i les salses. De fet, es deixen de consumir molts altres productes que sí que engreixen per si mateixos, i no és el cas del pa.

La nutricionista insisteix en el fet que el pa per si mateix no és un aliment excessivament calòric. "És un aliment que aporta hidrats de carboni d'assimilació lenta, sobretot si és integral. Per tant, és aconsellable mantenir-lo a la dieta, encara que estiguis intentant perdre pes", conclou. La Universitat Estatal de Missouri va realitzar un estudi per detectar quins eren els pans més saludables.

Pan
El problema és el que mengem amb el pa / Foto: Pixabay

El premi se'l va endur el pa integral de blat. És ric en vitamines B, E, potassi, ferro i magnesi. Una llesca de 43 grams conté 100 calories, cinc grams de proteïnes, cinc grams de fibra i 20 grams d'hidrats de carboni. Xifres molt aplaudides a les que sumem que en ser elaborat amb gra sencer és molt més contundent i ric en fibra. En segon lloc, trobem el de sègol seguit per les versions que inclouen cereals. En ambdós casos cal confiar en el lloc en el qual el comprem, ja que a aquestes versions solen afegir-los greixos i fins i tot sucres per millorar la seva consistència i el sabor. Això sí, el pa blanc precuinat, que sempre està d'oferta al supermercat, no sol ser una bona opció.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!