El forner Marc Casamitjana, de Montserrat Forners (Barcelona), va ser el guanyador de la final del Concurs Millor Pa de Pagès Català 2024, celebrada aquest cap de setmana al Teatre Municipal de Banyoles (Girona).
Per situar-nos, el Pa de Pagès Català és un pa de pagès elaborat a Catalunya certificat amb una indicació geogràfica protegida des de l’any 2013. Es defineix com un pa tradicional, rodó, de crosta cruixent, molla tendra i alveolat gran, on com a mínim el format es realitza de forma manual.

finbalistes
Finalistes concurs Pa de Pagès Català 2024 / Foto: Cedida

Així, Montserrat Forners, situat al barri d’Horta-Guinardó de Barcelona, és la segona vegada que guanya aquest prestigiós concurs que convoca el Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català. Val a dir que en els darrers anys aquest mateix forn també ha guanyat els premis a la Millor Coca de Sant Joan 2023, Millor Llonguet de Catalunya 2021 i Millor Pa de Sant Jordi 2018/22.
Els altres finalistes d’aquesta edició van ser el Forn Sistaré (Reus), el Forn l’Espurna de Berga (Berga), el Forn de Pa Massana (Cornellà de Llobregat) i el Forn Mistral (Barcelona).
Marc Casamitjana
, de 44 anys, actual gerent de Montserrat Forners, va mostrar la seva satisfacció i va agrair als assistents i al jurat el premi al Millor Pa de Pagès d’enguany en rebre la placa de reconeixement de guanyador i els 2.000 euros amb què està dotat el premi. Durant el lliurament del premi va declarar que “els nostres pans són maximitzadors del gust del cereal. Busquem constantment els millors ingredients i apliquem processos òptims per obtenir un producte saludable que senti bé als nostres clients”.

presentador
Concurs Pa de Pagès Català 2024 / Foto: Cedida

Fundat el 1894, Montserrat Forners és un referent en la tradició fornera catalana. Des dels seus inicis en petits forns del barri de Sants fins a l’establiment actual al barri del Guinardó (carrer Castillejos, 366), la família ha preservat i innovat la seva artesania. Marc Casamitjana, representant de la quarta generació, ha liderat un procés de renovació tecnològica i humana, mantenint l’essència artesanal i adaptant-se als nous temps.
El jurat del concurs aquest any va estar presidit per l’alcalde de Banyoles, Miquel Noguer, i format pel president de la IGP Pa de Pagès Català, Antoni Vila; el president de la Federació Catalana DOP-IGP, Josep Pere Colat; la presidenta de l’Associació Comerç Banyoles, Dolors Busquets, i el guanyador de l'edició 2023, Miquel Guich, del Forn del Passeig (Barcelona).

cor
Grup Cor de Teatre / Foto: Cedida

Durant la final, el Consell Regulador de la IGP Pa de Pagès Català va fer el lliurament de diverses distincions a fleques integrades. Així, es va fer el Reconeixement a la Trajectòria Empresarial, a títol pòstum, a Antoni Figuera, del Forn de Pa Figuera (de Badalona), president del nostre Consell Regulador els últims deu anys. Es va distingir Emilio Ojeda (Forn Artesà Luna, Sant Joan Despí) com a Jove Empresari, i Jordi Morera (L'Espiga d'Or, Vilanova i la Geltrú) pel seu Servei d'Excel·lència.
La jornada va estar amenitzada pel grup Cor de Teatre i els assistents, en acabar el concurs, van poder degustar un còctel preparat per la fleca local Forn de Pa Jaume Figueras, que es va confeccionar amb productes tradicionals de Banyoles, i d’altres elaborats amb IGP Pera de Lleida i IGP Poma de Girona. També hi havia altres productes amb segell de qualitat com la IGP Llonganissa de Vic, la DOP Formatge de l’Alt Urgell i la Cerdanya, i la DOP Oli de l’Empordà.