La paella és un dels plats més emblemàtics de la gastronomia espanyola, específicament de la regió de València. Es tracta d'un plat amb profundes arrels culturals i socials, que ha estat transmès de generació en generació, conservant la seva essència i tradició. La paella tradicional es compon principalment d'arròs, pollastre, conill, mongeta tendra, garrafó (una varietat local de fesol), tomàquet, safrà, oli d'oliva i aigua, cuits en una paella, l'estri que dona nom al plat. Tanmateix, en els últims anys, ha sorgit una tendència que ha causat enrenou tant a Espanya com entre els puristes de la cuina espanyola: la paella amb xoriço.

Un plat polèmic

Agregar xoriço a la paella és considerat per molts un sacrilegi. Per als defensors de la tradició, la inclusió d'aquest embotit a la paella no només altera el sabor característic del plat, sinó que també distorsiona la seva identitat cultural. El xoriço, amb el seu sabor fumat i especiat, domina els matisos subtils que haurien de destacar en una paella, com el sabor del safrà i el toc natural del sofregit. Aquest afegit trenca amb l'harmonia que els ingredients tradicionals busquen aconseguir, transformant la paella en un plat completament diferent.

Paella sense xoriço|pispa
Paella sense xoriço / Foto: Unsplash

Els cuiners britànics han introduït el xoriço a la paella

El Regne Unit, conegut pel seu multiculturalisme i la seva afició a reinterpretar plats internacionals, ha adoptat aquesta versió de la paella amb xoriço, la qual cosa ha generat una sèrie de controvèrsies. Els cuiners britànics, en el seu afany d'innovar i adaptar la gastronomia als gustos locals, han introduït aquest ingredient a la paella, resultant en una versió que, encara que popular en terres angleses, és vista amb menyspreu pels espanyols. La popularitat de la paella amb xoriço al Regne Unit podria explicar-se per la familiaritat i l'estima que es té a l'esmentat país pel xoriço, un ingredient que s'utilitza amb freqüència a la cuina britànica per afegir sabor i caràcter a diversos plats.

joseph corl 8pLjLPA1LnA unsplash
Paella, un reclam turístic / Foto: Unsplash

Aquest fenomen ha portat a un debat més ampli sobre l'apropiació culinària i el respecte per les tradicions gastronòmiques d'altres cultures. Encara que és comprensible que cada país i cultura busqui adaptar receptes a les seves preferències locals, és important recordar que alguns plats, com la paella, són més que un simple menjar; són un símbol cultural que mereix ser preservat en la seva forma original. La paella amb xoriço, per tant, representa no només una adaptació, sinó una transformació que molts consideren una falta de respecte envers un dels tresors gastronòmics més preuats d'Espanya.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!