El calendari festiu i les menges tradicionals estan íntimament lligats, formant una part essencial de les celebracions a moltes cultures. A Catalunya cada festivitat s'acompanya de plats específics que realcen la identitat i el sabor de la temporada. Durant el Nadal, amb l'escudella, les neules i els torrons o el tortell de Reis. Per Setmana Santa tenim els bunyols, les mones de Pasqua o el bacallà, entre altres. D'aquí a poques setmanes, s'ompliran les pastisseries de coques de Sant Joan, amb les seves fogueres i revetlles.

Però entre totes aquestes menges dolces n’hi ha una que és especialment difícil de trobar: el panoli. Es tracta d’una pasta en forma de galeta típica de la festa de Corpus a Barcelona que fins ara només es podia aconseguir una vegada a l’any, el diumenge de Corpus, a l’església de la Concepció.

Panolis gratis al Corpus 2024

El panoli l’encarreguen expressament a un forn del barri de la Dreta de l’Eixample, i el venen acompanyat d’un grapat de cireres al claustre de la parròquia, just al costat de l’ou com balla. L’any 2021 ja es va reprendre la tradició a Gràcia de la mà de La Fadrinalla de Gràcia. Enguany, la recuperació del panoli es consolida i es repartirà gratuïtament en un acte al carrer: la Vigília de Corpus. El dissabte 1 de juny a les 19.45 h, els gegants de la Ciutat, del Pi i de Santa Maria del Mar repartiran el dolç típic a la plaça del Rei mentre es fa la ballada de les figures.

Aquest vincle entre festivitats i gastronomia no només satisfà el paladar, sinó que també enforteix els llaços comunitaris i preserva les tradicions culinàries, convertint cada festa en una experiència inoblidable. Durant aquests dies del Corpus 2024, del 30 de maig al 2 de juny, a la ciutat es podrà veure l'ou com balla i gaudir de les catifes de flors, les ballades de gegants i la processó de Corpus. A més dels actes de carrer, també s'han programat conferències, debats i exposicions sobre la festivitat del Corpus. T'expliquem com gaudir d'aquesta festa, que és una de les més antigues i animades de la ciutat. 

Què és el panoli?

També coneguda com a 'coca de panoli', és una coca dolça que es venia antigament a diverses poblacions de les Terres de l'Ebre per finançar les festes majors i les festes de barri, però actualment es fa durant tot l'any. És una coca petita, arrodonida, plana i ensucrada, amb lleugeres variacions de la recepta base segons la localitat. És de textura tova a cruixent a mesura que passen els dies des que està feta. S’elabora amb farina, oli, matafaluga, sucre i moscatell o altres vins dolços. S’hi acostuma a empolsar una barreja de sucre i canyella per damunt, un cop està fornejada. S’acostuma a consumir entre hores o per berenar i en moltes poblacions de les Terres de l’Ebre està fortament associada a la festa major.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!