Al pa se l'ha considerat, durant molt de temps, un aliment bàsic a totes les llars, encara que cada cop en consumim menys i, el pitjor, està més processat i és de menor qualitat. Així i tot, és un aliment meravellós i essencial que ha nodrit la humanitat durant mil·lennis. La seva aroma càlida i textura cruixent el converteixen en un plaer irresistible. Ric en carbohidrats, proporciona l'energia necessària per afrontar el dia. A més, és una font important de fibra, vitamines i minerals que contribueixen al benestar general. La seva versatilitat permet gaudir-lo en innombrables formes, des d'un simple entrepà fins a elaborades receptes gurmet. A cada cultura, el pa simbolitza suport i comunitat, recordant-nos la importància dels aliments bàsics a la nostra dieta diària.

Els 5 pans més saludables

Arrenquem el llistat amb el pa integral, considerat el més saludable segons la ciència, ja que no causa pics de sucre en sang com sí que pot passar amb el pa blanc, i a més de carbohidrats, també aporta fibra, proteïnes i vitamines de tipus B i E, potassi, ferro o magnesi. El segon pa més saludable seria el pa de sègol, un cereal semblant al blat que comparteix moltes vitamines i minerals amb el pa integral, com ara el ferro, la fibra o l'àcid fòlic. Es tracta d'un pa que, com que és tan ric en fibra, pot ajudar a regular els nivells de sucre a la sang.

2 pans
Cada vegada consumim menys pa, que està més processat i és de menor qualitat / Foto: Pixabay

El pa de cereals germinats és el tercer més sa, i es tracta de pans elaborats amb llegums i grans integrals, on el procés de germinació produeix una concentració de nutrients més gran que en el pa integral, i a més no conté midó. És ric en proteïna, fibra, zinc, ferro, magnesi, vitamina C i folat, i a més és una opció ideal per a aquells a qui costa digerir els cereals. Parlem molt de moltíssim de la massa mare, i és que els elaborats amb aquest ingredient són segurament els més fàcils de pair.

La classificació dels cinc pans més saludables és la següents: pa integral, pa de sègol, pa de cereals germinats, pa integral de massa mare i pa multicereals

Precisament, els pans integrals de massa mare són els següents més saludables. Tenen un índex glucèmic més baix que altres tipus de pa i el contingut en nutrients és lleugerament més alt que el de l'integral. El cinquè pa més saludable és el pa multicereals, que pot incloure ordi, civada, llim, blat integral, blat refinat, etc. En tractar-se de cereals refinats, no té els seus nutrients naturals, per la qual cosa, encara que és millor que el pa blanc perquè conté fibra, és pitjor que els quatre anteriors.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!