El mestre pastisser Oriol Balaguer serà el nou responsable de la mítica Pastisseria Can Sans de la Bisbal d'Empordà. Es tracta d'un establiment amb 97 anys d'història i tres generacions, que ara passen el relleu a un nou propietari.
Un local històric
Can Sans s'ha popularitzat per ser la inventora del 'bisbalenc', una pasta fullada amb cabell d'àngel, pinyons i sucre. Es tracta d'un dolç que Modest Sans va crear als anys 30 i que s'ha mantingut com un dels més populars del Baix Empordà. Balaguer inclourà noves propostes de xocolates, bombons i pastissos a l'oferta actual que té la pastisseria. Entre els dolços que ja es podien degustar a la Sans hi ha el Sacher, el trufat de nous, el pastís de Xixona i xocolata, els xuixos de crema o els també populars canelons.
A Sans es crearà una carta en què s’apostarà per una gastronomia dolça tradicional, elaborada de forma artesanal a l’obrador de la botiga, per indagar en els gustos de tota la vida
La confiteria bisbalenca és el segon projecte centenari d’Oriol Balaguer, juntament amb la seva pastisseria, La Duquesita, un establiment madrileny de l'any 1914. A Sans es crearà una carta en què s’apostarà per una gastronomia dolça tradicional, elaborada de forma artesanal a l’obrador de la botiga, per indagar en els gustos de tota la vida. També comptarà amb un espai de capricis salats amb vins, formatges i embotits de la zona.
Relleu generacional
El local es troba en una zona icònica de la Bisbal, a l’avinguda Les Voltes i la façana guarda encara l’estètica del moment en què va obrir. Ara, la família Sans dona el relleu a Oriol Balaguer perquè se’n faci càrrec. Una notícia esperançadora que no és gaire habitual. Molts locals centenaris i tradicionals han d'abaixar la persiana sense que hi hagi ningú disposat a seguir amb el negoci. El projecte de Balaguer és l'excepció que confirma una tendència a l'alça, especialment en establiments de Barcelona i l'Àrea Metropolitana.
Si bé és cert que les causes de tancament poden ser diverses, el cert és que cada vegada hi ha menys joves disposats a agafar el relleu de negocis sacrificats i que no donen el mateix rèdit econòmic que l'esforç que requereixen
La família Sans deixa el negoci, però afortunadament la botiga sobreviurà. Altres casos recents d'establiments mítics que han hagut de tancar, com la Kessler Galimany o Sants Es Crema, no han tingut la mateixa sort. Si bé és cert que les causes de tancament poden ser diverses, el cert és que cada vegada hi ha menys joves disposats a agafar el relleu de negocis sacrificats i que no donen el mateix rèdit econòmic que l'esforç que requereixen.