Els pastissets de Belém, conegut també com a pastís de Nata fora de la seva regió d'origen a Lisboa, Portugal, són unes irresistibles postres que han conquerit paladars per tot el món. La seva textura cruixent per fora i suaument cremosa per dins el converteixen en una delícia difícil de resistir. Encara que la recepta original és un secret molt ben guardat, amb alguns ingredients bàsics i una mica de paciència, pots recrear una versió bastant propera d'aquest icònic pastís a la teva pròpia cuina.

Pastissets de Belém: la recepta i tot el que necessites saber

Ingredients

Per a la massa de pasta de full:

  • 250 grams de farina de blat
  • 200 ml d'aigua
  • 1 culleradeta de sal
  • 200 grams de mantega freda en làmines

La seva textura cruixent per fora i suaument cremosa per dins el converteixen en una delícia difícil de resistir

eilis garvey 3z hBPXcyuU unsplash
Pastís de Belém clàssic / Foto: Unsplash

Per al farcit:

  • 250 ml de llet sencera
  • 1 branca de canyella
  • Closca d'una llimona
  • 250 ml de nata per muntar
  • 100 grams de sucre
  • 30 grams de farina de blat
  • 3 rovells d'ou

Empolvorar:

  • Canyella en pols
  • Sucre de llustre o glacé
alice butenko zUGAbuaemKc unsplash
Pastís casolà / Foto: Unsplash

Processo pas a pas

  1. Preparar la massa de pasta de full: Comença barrejant la farina amb la sal en un bol gran. Afegeix aigua a poc a poc fins a formar una massa que sigui manejable i no enganxosa. Estén la massa sobre una superfície enfarinada en forma d'un gran rectangle. Col·loca les làmines de mantega freda sobre dos terços de la massa, deixant lliure el terç restant. Doblega el terç sense mantega sobre la meitat de la mantega, i després l'altre terç a sobre, com si dobleguessis una carta. Gira la massa 90 graus i repeteix el procés de doblegat 4 vegades, refrigerant la massa durant 30 minuts entre cada doblegat. Això és crucial per aconseguir les capes de la pasta de full.

  2. Preparar el farcit: Escalfa la llet amb la canyella i la closca de llimona fins que bulli. En un bol, barreja la nata, el sucre i la farina. Retira la llet del foc, remou la canyella i la llimona, i aboca sobre la barreja de nata, sucre i farina. Porta aquesta barreja al foc, removent constantment fins que espesseixi. Retira del foc i deixa refredar una mica abans d'afegir els rovells batuts suaument.

  3. Muntatge i cocció: Preescalfa el forn a 250 °C. Estira la massa de pasta de full fins que tingui un gruix d'uns 2 mm i talla-la a cercles. Col·loca cada cercle en motlles de magdalenes o en motlles especials per a pastissos de nata, pressionant suaument per formar una base i vores. Aboca la crema als motlles fins a omplir tres quarts de la seva capacitat. Enforna durant uns 12-15 minuts o fins que la crema estigui bombollejant i daurada.

  4. Finalitzant: Una vegada fora del forn, deixa refredar els pastissos als seus motlles abans de retirar-los. Serveix empolvorats amb canyella i sucre de llustre al gust.

Fer pastissets de Belém a casa és un projecte gratificant que et permet assaborir un trosset de Portugal sense sortir de la teva cuina. Encara que el procés pugui semblar laboriós, el resultat és extraordinàriament deliciós i ofereix un autèntic sabor de la rica cultura gastronòmica portuguesa.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!