Ens apassionen els rànquings gastronòmics! N'hi ha tants com ens vulguem imaginar. D'hamburgueses, pizzes, croissants i un llarg etcètera. Ara, també, de patates! La guia TasteAtlas ha publicat recentment el llistat amb les 18 millors patates de l'oest d'Europa. Portugal, Espanya, Catalunya, Itàlia i d'altres països productors d'aquest aliment s'han repartit força equitativament les participacions. En el cas de Catalunya, n'hi ha una entre aquesta quasi vintena de classificats. Es tracta de les patates de Prades, en la posició número 15.
La millor patata de Catalunya entra al top 15 d'Europa
Les patates de Prades són les patates de la varietat Kennebec cultivades a la comarca del Baix Camp, província de Tarragona. “Aquest emplaçament ofereix unes condicions edàfiques i climàtiques òptimes que garanteixen el bon desenvolupament i les característiques superiors d'aquestes patates”, han destacat des de la guia. Les patates de Prades tenen la pell llisa i ferma, i la carn blanca. Els avaluadors d'aquest rànquing en destaquen el caràcter farinós quan es cuinen “i tenen un sabor dolç i fort que recorda les castanyes”. Aquestes patates tenen un cicle de creixement més llarg que només permet una collita a l'any, fet que les fa més fermes que altres patates. Per garantir la qualitat i l'aspecte superior d'aquestes patates, la collita es fa exclusivament a mà.
La patata de Prades és un conreu tradicional de la localitat, i és present a la zona almenys des del segle XIX, i, a més, és bastant coneguda i apreciada en terres catalanes. La producció anual oscil·la entre els 350.000 i els 400.000 kg i són comercialitzades per la Cooperativa Agrícola de Prades. Actualment, la varietat Kennebec compta amb una producció poc elevada, en comparació amb d’altres, però d’una excel·lent qualitat.
A més a més, es tracta d'una patata única a Catalunya, ja que és l'única patata que disposa del distintiu Indicació Geogràfica Protegida (IGP). La IGP de la patata de Prades és bastant jove i encara està pendent de reconeixement comunitari. De fet, el seu reglament fou publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) l'agost de 2002. Aquesta IGP substitueix l’anterior marca de qualitat comarcal extingida per efecte de l’aparició de nous segells comunitaris com la IGP o la Denominació d’Origen Protegida (DOP). El segell de qualitat amb què compta aquesta patata té com a àmbit els municipis de Prades, la Febró, Capafonts i Arbolí, tots a la comarca del Baix Camp. Tot i això, la immensa majoria de les prop de 130 hectàrees que té aquest conreu estan ubicades al municipi de Prades, la resta de pobles són molt petits i en produeixen per a consum propi.