La patata és un dels productes bàsics més populars del món. S'utilitza en moltes gastronomies arreu del planeta, des de la catalana fins a l'argentina, passant per l'anglesa, la francesa o la xinesa. Un ingredient que se sol relacionar a les classes populars i que ara podria convertir-se en un luxe si no canvia la tendència de preus a l'alça que ja fa mesos que dura.

Un aliment bàsic

La patata es pot rostir, bullir, fregir, confitar, fer-ne puré... es fa servir per a pràcticament tot. Però aquest aliment bàsic té un problema: el preu. Quan parlem de gastronomia és tan important saber quin sabor tenen els aliments com ser conscients d'on ve allò que mengem i quin preu tenen els productes que gastem. Està molt bé voler fer una recepta amb caviar i safrà, però si no sabem el valor econòmic que tenen aquests productes, difícilment els tractarem amb la cura que toca. Doncs el mateix passa amb els productes bàsics com els ous, l'oli d'oliva o les patates, alguns dels aliments que més piquen a la butxaca dels consumidors quan s'encareixen.

Ara més que mai, és important donar valor al producte de casa i fer l'esforç de consumir aliments locals

Segons dades de l'Institut Nacional d'Estadística (INE), el preu de la patata ha pujat un 12% entre gener i agost d'aquest any. Un augment de preu que respon a dues causes principals: la caiguda de la producció nacional i la menor entrada de patata de França, principal competidor de l'estat espanyol. La sequera, les condicions climàtiques adverses i la mala qualitat de les llavors són alguns dels factors que, a l'espera d'acabar la campanya, poden provocar una caiguda d'entre el 20% i el 30% del volum de producció de patata.

Receptari tradicional

Pot semblar que l'augment d'uns cèntims o uns euros en el preu de la patata no suposi gran cosa, però en realitat és un canvi més significatiu del que sembla. La patata forma part de molts plats del receptari tradicional català, des del fricandó fins a la mongeta amb patates, passant per l'amanida russa o l'escudella i carn d'olla. Un ingredient que de vegades és opcional, però sense el qual els plats no tenen el mateix gust. L'augment de preu de la patata pot provocar canvis d'hàbits de consum; els compradors poden decantar-se per comprar producte congelat, de pitjor qualitat, però a un preu més baix. I si realment volem donar sortida a productes de proximitat i de la màxima qualitat, que tenen un preu més alt, l'encariment dels aliments no juga a favor dels productors locals. Així doncs, ara més que mai, és important donar valor al producte de casa i fer l'esforç de consumir aliments locals, cultivats pels nostres agricultors a casa nostra i amb una qualitat molt superior.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!