El pedrer és una achura o triperia clàssica a la cuina a la graella i a refinades receptes de cuina europea. Aquesta glàndula animal (n'hi ha de vaca, de be, de porc i de pollastre també) té un sabor especial i una textura totalment diferent d'un tall de carn.

Els pedrers són de gran importància per als animals i els humans (nosaltres també comptem amb aquest òrgan). La seva funció és ajudar a la trituració i ablaniment dels aliments que ells i nosaltres ingerim.

El pedrer es compon d'una banda allargada, el coll, la qual no es consumeix i la nou que s'utilitza en la gastronomia. La forma en com es preparen varia depenent el país, però el seu ús a la cuina és summament ampli.

Els pedrers, que són vísceres, igual com tota la triperia no sempre han sigut apreciats, i fins i tot a molts països actualment es descarten o utilitzen per a aliment d'animals, ja que el seu aspecte és molt diferent del d'un tall de carn per ser una glàndula i no un múscul.

Pedrers / Font: Unsplash

Els pedrers no sempre han sigut apreciats a nivell gastronòmic

Coneixes els pedrers de cor?

El pedrer de cor és una glàndula anomenada Estafa (Thimus), que forma part del sistema immunològic de la vaca. Es troba en la base del coll, davant del cor i la tràquea de la vaca, darrere de l'estèrnum.

Els millors pedrers per a la graella són els pedrers de cor ja que tenen mes greix, un greix perifèric que es va fonent a la graella i a més permeten donar-li un gust crocant. Són de forma relativament quadrada, i mes fins que els pedrers de coll. Els pedrers de cor són reconeixibles a més perquè venen recoberts d'una membrana fina, semblant a una teranyina, que els pedrers de coll no tenen.

Recepta de brases i sabors: Pedrers de vedella macerats en brandi i preparats a la graella

Ingredients:

  • 500 g. pedrers de vedella.
  • El suc d'1 taronja.
  • 1 ½ vas de brandi.
  • El suc d'1 llimona.
  • 3 ramets de farigola.
  • 2 claus d'olor (opcional).
  • 1 fulla de llorer.
  • Pebre.
  • Sal.
Preparació Pedrers / Font: Unsplash

Procediment:

  1. Neteja i talla longitudinalment els pedrers. És opcional bullir els pedrers amb un gra d'all per aproximadament 10 minuts i després refredar amb aigua.
  2. Col·loca en un bol el suc de la taronja, el de llimona, la farigola, el clau, el llorer, el pebre i el brandi (la quantitat és al gust).
  3. Agrega al bol els pedrers i deixa marinar tota la nit a la nevera.
  4. Col·loca sal als pedrers i cap a la graella.
  5. Envernissa amb el marinat durant la cocció.

Així que no ho dubtis i anima't amb uns pedrers, un aperitiu ideal per compartir, fàcil de preparar, i amb un sabor molt peculiar.