El peix mantega, conegut també com a Ruvettus pretiosus o escolar, és un peix que a simple vista pot semblar una opció deliciosa i exòtica en la gastronomia, però que amaga alguns perills que han portat a la seva prohibició a diversos països. La seva carn, de textura suau i sabor gras, és molt apreciada a la cuina japonesa i en alguns restaurants de luxe, però la realitat és que el seu consum pot tenir conseqüències desagradables per a la salut.

Per què el peix mantega està prohibit a alguns països

El principal motiu de la prohibició del peix mantega rau en el seu contingut d'èsters de cera, un tipus de greix que el cos humà no pot digerir. Aquests èsters de cera, també coneguts com a gempilotoxines, representen fins a un 20% del seu pes corporal. Com que no són digerits, passen pel sistema digestiu intactes i poden causar efectes laxants severs. El consum d'aquest peix pot resultar en una condició coneguda com a "diarrea oliosa", que no només és incòmoda, sinó que també pot causar deshidratació i malestar gastrointestinal. Els símptomes associats a aquesta afecció inclouen diarrea d'aspecte oliós, còlics abdominals i, en casos més severs, nàusees i vòmits. Aquests efectes solen presentar-se entre 30 minuts i 36 hores després del consum. A causa de la severitat i la freqüència amb què ocorren, alguns països han decidit prohibir la venda i distribució del peix mantega per protegir la salut pública.

El peix mantega se sol utilitzar al menjar|dinar japonesa / Foto: Unsplash
El peix mantega se sol utilitzar a la cuina japonesa / Foto: Unsplash

Països com el Japó, Itàlia i els Estats Units tenen restriccions o regulacions específiques sobre la venda d'aquest peix. Al Japó, encara que no està prohibit completament, es requereix que el peix escolar sigui etiquetat clarament amb advertències sobre els seus possibles efectes secundaris. A Itàlia i el Canadà, la venda està totalment prohibida. Als Estats Units, la FDA (Administració d'Aliments i Medicaments) recomana evitar el seu consum i ha alertat sobre els seus possibles riscos.

El peix mantega també ha estat objecte de controvèrsia per qüestions d'etiquetatge

A més dels problemes digestius, el peix mantega també ha estat objecte de controvèrsia per qüestions d'etiquetatge. Moltes vegades, aquest peix es ven sota noms alternatius com a "peix blanc" o "bacallà blanc", el que pot portar els consumidors a comprar-lo sense conèixer els riscos associats. Aquesta falta de transparència ha generat confusió i preocupació, especialment entre els consumidors que busquen opcions de mariscos saludables. Encara que el peix mantega pot semblar una elecció culinària interessant, els seus efectes adversos sobre la salut han portat a la seva prohibició a diversos països. La falta de regulació i la desinformació agreugen el problema, fent que sigui crucial per als consumidors estar ben informats sobre els riscos abans de decidir incloure'l en la seva dieta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!