Igual que amb la fruita i la verdura, el peix també és un producte de temporada. En funció de l'època de l'any, les aigües del Mediterrani són més riques en alguns tipus de peix o en uns altres, i com a consumidors, és important conèixer quan convé consumir cada espècie. Perquè donar suport al sector primari també vol dir consumir peix fresc de les llotges del nostre país. Una oferta immillorable que a més pots gaudir en aquest restaurant de Barcelona durant tot el mes d'octubre.

Peixos de tardor

El restaurant Sal Mar de Barcelona, juntament amb l'Espai del Peix de Palamós, el Museu de la Pesca, la Confraria de Pescadors i l'Organització de Productors del mateix municipi, han engegat la campanya "Peixos de tardor", una iniciativa per promoure el consum de peix de temporada i sostenible. El restaurant barceloní oferirà durant tot el mes d'octubre 5 plats fora de carta elaborats amb espècies de peix menys comercials: suquet de congre, fideus rossejats, canelons de maire, tempura de gat i carxofa i amanida de sorell marinat amb quinoa. El xef de Sal Mar, David Soto, ha treballat les 5 receptes sota el rigor de la tradició, però també adaptant i actualitzant els plats a la proposta gastronòmica que ofereix al restaurant.

Si pensem en peix, segurament el primer que ens vindrà al cap són el salmó i el bacallà, les dues espècies més consumides del país

Fideus rossejats del restaurant Sal Mar / Foto: Sergi Barnet

Aliments autòctons

Si pensem en peix, segurament el primer que ens vindrà al cap són el salmó i el bacallà, les dues espècies més consumides del país. Espècies, però, que no són autòctones i que importem de fora. Però per què mengem peix estranger si a casa nostra tenim una amplíssima varietat de peixos més bons i més barats que els de fora? Doncs perquè no els coneixem. Anxoves, sardines, lluç o rap segurament et sonen, però roger, sorell, gat, melva, alatxa o castanyola segurament són peixos que no has sentit mai.

Un dels objectius de l'Espai del Peix de Palamós és precisament donar a conèixer aquestes espècies autòctones

Un dels objectius de l'Espai del Peix de Palamós és precisament donar a conèixer aquestes espècies autòctones que tenen menys interès comercial, però que tenen grans propietats nutricionals i que en alguns casos són més barates que el peix que comprem habitualment. Molta gent es pensa que comprar a la peixateria és car, i en part és veritat; el producte de qualitat té un cost. És molt difícil competir contra el peix envasat de les grans superfícies, però no és impossible si saps què has de comprar. És el cas del sorell, per exemple, un peix molt semblant a la sardina, però que pot arribar a costar la meitat.

Suquet de congre del restaurant Sal Mar / Foto: Sergi Barnet

Perquè sí, a Palamós hi ha molt bones gambes, però també hi tenen peix de temporada de primera qualitat. Aprendre a comprar-ne és vital perquè els pescadors locals no facin aigües; el rumb de l'economia del país depèn de nosaltres, i és gràcies als consumidors que el comerç del país navega a bon port.

Si vols conèixer més informació sobre els peixos de temporada, pots consultar el catàleg de peixos de la Costa Brava o la guia de peixos de temporada de l'Espai del Peix de Palamós.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!