Les pantalles s'han endinsat a cada racó del nostre dia. Des del matí fins a la nit. Siguin petites com les de mòbil o d'un format més gran com les tauletes. El resum és que sempre estem mirant a una pantalla i hi ha moments en què això pot ser més perjudicial del que creiem, per exemple, quan mengem.

Deixar de menjar mirant el mòbil

Un estudi publicat a Journal of the Academy of Nutrition and Dietetics sota el títol: Ús de pantalles i consum d'aliments ultraprocessats en adolescents: un estudi qualitatiu de grups focals ha confirmat una veritat que s'anava anunciant des de fa temps, que el mòbil és una de les causes d'una mala alimentació en aquest grup de població.

El maig de 2022 es van reclutar quatre grups formats amb 30 adolescents d'entre 12 i 16. Entre els resultats obtinguts destaca el fet que davant la pantalla es consumeixen molts més productes ultraprocessats. De fet, van ser els mateixos adolescents els qui van confirmar que "menjar davant les pantalles i l'exposició a la publicitat d'ultraprocessats conduïa al consum compulsiu i impulsiu d'aquests productes". A més, no dubtaven a descriure aquest tipus d'aliments com a "addictius i poc saludables". I és que, encara que van demostrar tenir pocs coneixements sobre quins efectes tenen aquests aliments en la seva salut, sí que saben que bons no són.

Un estudi culpa el mòbil com un dels causants de la mala alimentació / Foto: Freepik

El consum de més aliments poc saludables és un d'efectes més directes, sobretot a certes hores com l'esmorzar, on millor es camuflen aquests productes, o el moment pica-pica (una bona acció publicitària per donar amb el clau amb el moment exacte). Però n'hi ha més i aquí no importa l'edat, igual com no importa el contingut que es consumeixi. Menjar mirant a una pantalla està darrere de problemes digestius com digestions pesades o gasos. I això és a causa que no estem centrats en el que estem fent, és a dir, a menjar.

Cada cosa al seu temps

Mastegar a poc a poc, assaborir cada tros, apreciar la textura, la temperatura, diferenciar els sabors dels ingredients i empassar. Aquest seria el procés ideal a l'hora d'ingerir aliments. És a dir, el contrari a mastegar amb presses mentre veiem vídeos o fotos una després de l'altra. El primer pas de la digestió és el mastegament, la qual cosa marca la diferència entre una bona digestió o una pesada plena de gasos. I aquest és l'únic pas de tot el procés que està a les nostres mans i amb el qual podem influir en com ens sentirem després.

Amb el mòbil abusem més dels ultraprocessats / Foto: Freepik

Mastegar poc i empassar ràpidament causa més gasos i obliga l'estómac a treballar més, el que es tradueix en moltes molèsties estomacals. L'alimentació conscient ens permet gaudir del menjar, ser conscients de la quantitat de menjar que consumim i evitar problemes digestius causats per les presses o per no mastegar com cal. I sobretot que la nostra ment pari uns minuts i poder així rebaixar els nivells d'estrès. Un bon grapat de beneficis sol per dedicar-li a l'àpat el temps que es mereix.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!