Ets una persona apassionada pels bunyols de vent? Avui et parlem d'aquest aliment que tant agrada a molts de nosaltres, i del qual de vegades no sabem gaires coses. Per això avui t'explicarem algunes coses del mateix. Comencem?

👩‍🍳 Com fer torrades de Santa Teresa: la recepta casolana més deliciosa que faria la teva àvia
 

Una mica d'història.

No està molt clar l'origen d'aquests dolços, el romà Cató el Vell al segle II AC va fer menció a una recepta dolça denominada "globus", al seu llibre "D'Agri Cultura".

Ja al segle XI a la península ibèrica trobem una recepta àrab del forner del rei àrab de Sevilla que es creu que va fer els primers bunyols preparats amb truites de massa d'aigua i farina fregides en oli bullint, durant el setge en una fortalesa de Màlaga.

Bunyol / Font: Unsplash

No està molt clar l'origen d'aquests dolços

Es té la creença que aquesta primera recepta va saltar més tard als venedors ambulants moriscos de les zones de Granada i Sevilla. Tanmateix, la primera recepta escrita de bunyols que apareix amb la denominació de "bunyols", està redactada al llibre del cuiner gran dels reis Felip II, Felip III i Felip IV anomenat Francisco Martínez Montiño (1763), "Arte de cocina, pastelería, vizcochería y conservería".

Una altra dada, s'anomena a aquests dolços "de vent" perquè s'inflen el doble en la cocció quan es fregeixen, com un globus i es queden buits. S'entén que no són idèntics als que es realitzaven en els seus orígens, però mantenen tota la seva essència. Simplement, han anat evolucionant i reinventant a cada regió, d'acord amb els gustos i els costums locals.

Com faig uns bunyols de vent?

T'animes a fer-los ara que s'apropa la Quaresma? Si és així, t'ho posem fàcil amb els ingredients i l'elaboració que veuràs a continuació:

Ingredients (30 vostès. aprox.):

  • 125 grams de farina
  • 250 grams d'aigua
  • 30 grams de mantega
  • 40 grams de sucre
  • 1 c/p de sucre de vainilla
  • 4 ous
  • la pell ratllada de mitja llimona
  • una mica de sal
  • oli d'oliva (o gira-sol si prefereixes) per fregir
  • sucre per empolvorar.
Bunyols / Font: Unsplash

Elaboració:

Posa en un cassó l'aigua, la mantega, el sucre (també el sucre de vainilla), la ratlladura de llimona i el pessic de sal. Porta'l a ebullició i quan comenci a bullir, aboca la farina d'una vegada, sense retirar del foc mou amb una cullera de fusta fins que la massa es desprengui de les parets del cassó.

Retira llavors del foc i deixa que la massa s'entebioni, llavors comença a incorporar els ous d'un en un, fins que el primer no s'hagi integrat a la massa, no incorporis el següent. Una vegada finalitzada l'elaboració de la massa de bunyols, deixa-la reposar una o dues hores, adquirirà més consistència.

Passat aquest temps, posa una paella amb abundant oli a foc suau, ves dipositant culleradetes de massa a poc a poc, la massa s'inflarà i necessiten espai. Dona'ls la volta perquè es daurin i s'inflin per tots costats. Retira els bunyols dipositant-los sobre paper absorbent per eliminar l'excés d'oli, posteriorment passa els bunyols a un plat per empolvorar-los sucre, pot ser sucre llustre.