Les begudes energètiques s'han tornat molt populars entre els adolescents, que sovint les consumeixen per millorar el seu rendiment físic i mental, especialment durant activitats esportives, esdeveniments socials o fins i tot per estudiar. Tanmateix, existeixen diverses raons per les quals els adolescents no haurien de consumir aquest tipus de begudes a causa dels efectes negatius que poden tenir sobre la seva salut i desenvolupament.

Els adolescents no haurien d'abusar de les begudes energètiques

Excés de cafeïna i efectes sobre el sistema nerviós

Una de les principals preocupacions amb les begudes energètiques és el seu alt contingut de cafeïna. La cafeïna és un estimulant que pot causar efectes adversos en el sistema nerviós dels adolescents, el desenvolupament cerebral dels quals encara no ha acabat. A diferència dels adults, els adolescents són més sensibles als efectes de la cafeïna, la qual cosa pot provocar-los nerviosisme, ansietat, insomni i, fins i tot, palpitacions. A més, el consum excessiu de cafeïna pot portar a la dependència, i molts joves poden desenvolupar una tolerància que els impulsa a consumir cada vegada més per obtenir el mateix efecte estimulant.

Les begudes energètiques també solen contenir alts nivells de sucre

Neveres de begudes energètiques / Foto: Unsplash

Risc de problemes cardiovasculars

Les begudes energètiques també solen contenir alts nivells de sucre i altres estimulants com la taurina i la guaranà, que poden augmentar el ritme cardíac i la pressió arterial. En adolescents, aquest augment pot ser particularment perillós, ja que els seus cossos encara estan en desenvolupament. S'ha demostrat que el consum regular d'aquestes begudes pot incrementar el risc de problemes cardiovasculars, com arrítmies i pressió arterial elevada. Per als qui ja tenen predisposició a problemes cardíacs, el risc s'incrementa encara més, la qual cosa fa que aquestes begudes siguin especialment perilloses.

Begudes energètiques / Foto: Unsplash

Impacte negatiu en la qualitat del son i el rendiment acadèmic

Els efectes estimulants de les begudes energètiques també poden interferir en els patrons de son dels adolescents. La cafeïna i altres estimulants poden causar insomni o alterar el cicle de son, la qual cosa és crucial per al seu desenvolupament i aprenentatge. El son adequat és essencial per a la consolidació de la memòria i el rendiment acadèmic. Els adolescents que consumeixen aquestes begudes solen experimentar problemes per dormir, la qual cosa a llarg termini pot afectar la seva capacitat de concentració, el seu rendiment escolar i el seu benestar general.

Com veus, encara que les begudes energètiques poden semblar atractives per als adolescents, els riscos superen amb escreix qualsevol benefici potencial. Els efectes negatius de la cafeïna i altres estimulants en el sistema nerviós, el risc cardiovascular i els problemes de son són raons de pes perquè els adolescents evitin aquestes begudes. És fonamental educar-los sobre els perills associats i promoure opcions més saludables, com l'aigua o els sucs naturals, que els proporcionin energia de manera més segura i equilibrada.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!