L'"arròs a la cubana" és un d'aquests plats que, malgrat el seu nom, no té origen a Cuba. Aquesta recepta, àmpliament consumida a Espanya, sol consistir en arròs blanc, un ou ferrat, plàtan fregit i salsa de tomàquet. La pregunta de per què es diu així és curiosa i té diverses teories que intenten explicar la seva etimologia, però cap no té una resposta definitiva.

Per què l'anomenem arròs a la cubana si en realitat és espanyol?

Per entendre l'origen del terme, és necessari remuntar-se a l'època colonial. Al segle XIX, durant el període en què Cuba era colònia espanyola, es va produir un intercanvi cultural i gastronòmic significatiu entre ambdues regions. La presència espanyola a Cuba va implicar diversos ingredients i plats, i de la mateixa forma, molts elements de la cultura cubana es van traslladar a Espanya. Es creu que els espanyols que van viure a l'illa van adoptar aquesta recepta i en tornar a la seva terra la van popularitzar, emportant-se amb si no només la recepta, sinó també el nom que la relacionava amb Cuba.

Arròs, ou ferrat i tomàquet amb els ingredients principals / Foto: Unsplash
Arròs, ou ferrat i tomàquet amb els ingredients principals / Foto: Unsplash

Influència de la gastronomia cubana

Encara que la versió de l'arròs a la cubana que es consumeix a Espanya no és igual a la que es cuinava a Cuba, es creu que el plat va poder haver-se inspirat en l'arròs que els cubans solien consumir, el qual es combinava amb ingredients simples i accessibles. Al Carib, l'arròs és un aliment bàsic i es consumeix amb una gran varietat d'acompanyaments. En el cas de Cuba, era comú que es barregés amb plàtans fregits i salsa de tomàquet, ingredients que ja formaven part de la seva cuina.

La seva facilitat per cuinar i la seva versatilitat van fer que el plat s'adaptés bé a la dieta espanyola

Aleshores, aquest plat era assequible i fàcil de preparar, i resultava popular entre les classes més baixes, tant a Cuba com a Espanya. La seva facilitat per cuinar i la seva versatilitat van fer que el plat s'adaptés bé a la dieta espanyola, encara que amb algunes modificacions en la seva presentació i forma de cuinar-se.

Per què no és cubà?

Encara que s'associa a Cuba, la recepta de l'arròs a la cubana, com es coneix avui dia, és pràcticament desconeguda a l'illa. Els cubans tenen una relació propera amb l'arròs, però les versions que consumeixen inclouen una varietat de carns, mongetes i altres vegetals, que poc tenen a veure amb l'ou ferrat i la salsa de tomàquet. Aquesta barreja i fusió culinària que es va donar durant l'època colonial va donar lloc a una adaptació del plat cubà a Espanya, però amb canvis significatius.

També inclou plàtan fregit / Foto: Unsplash
També inclou plàtan fregit / Foto: Unsplash

Una tradició espanyola

Avui dia, l'arròs a la cubana és considerat un plat clàssic a la cuina espanyola, i s'ha convertit en un menjar reconfortant i fàcil de preparar. Es manté vigent en moltes famílies i el seu peculiar nom desperta la curiositat dels qui el proven per primera vegada. Encara que no té un vincle directe amb la gastronomia de Cuba, el seu nom recorda la influència històrica i cultural entre ambdós països i és un reflex de com la cuina evoluciona i s'adapta a través del temps i les fronteres.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!