Existeixen mites populars sobre l'ús del paper d'alumini que afirmen que cada cara té una funció diferent: el costat brillant per conservar la calor i el costat mat per conservar el fred. També es diu que el costat brillant evita que l'alumini es transfereixi als aliments. Tanmateix, aquestes afirmacions són incorrectes. Ambdós costats del paper tenen les mateixes propietats i poden utilitzar-se indistintament per a qualsevol propòsit.
Un costat del paper d'alumini és brillant i l'altre és mat
La diferència entre el costat brillant i el mat no influeix en les característiques del paper d'alumini. Aquesta distinció es deu únicament al procés de fabricació. Durant la producció, es premsen juntes dues làmines d'alumini entre rodets metàl·lics. La cara que està en contacte amb els rodets queda brillant, mentre que l'altra, en contacte amb la segona làmina, adquireix un acabat mat. Ambdues cares són funcionalment idèntiques i es poden utilitzar per congelar, conservar aliments o cuinar al forn.
És segur el contacte amb els aliments? Les precaucions que cal prendre
Algunes creences indiquen que només el costat brillant és segur perquè, si es fa servir el mat, l'alumini podria transferir-se als aliments. Tanmateix, ambdues cares són igual de segures en condicions d'ús normals. Encara que és cert que l'alumini pot acumular-se en l'organisme, això passa únicament quan s'ingereixen quantitats elevades. Les proves realitzades garanteixen que les petites quantitats d'alumini que podrien transferir-se durant l'ús no superen els límits establerts per a la seguretat alimentària.
Ambdues cares són igual de segures en condicions d'ús normals. La diferència entre les cares del paper d'alumini és purament estètica i no afecta la seva funcionalitat
Si bé el paper d'alumini és segur per cuinar, conservar i congelar aliments, és recomanable prendre precaucions en utilitzar-lo amb productes molt àcids, com la llimona o el vinagre. Els aliments àcids poden augmentar lleugerament la transferència d'alumini. Per evitar això, es pot optar per altres materials, com recipients de silicona, que ofereixen resultats similars en tècniques com la papillota.
La diferència entre les cares del paper d'alumini és purament estètica i no afecta la seva funcionalitat. Ambdós costats són igualment efectius i segurs, per la qual cosa pots utilitzar-los amb total tranquil·litat. Ara que coneixes la veritat darrere d'aquest mite, podràs aprofitar al màxim aquest versàtil producte a la teva cuina.