Molts no conceben començar el dia sense una tassa de cafè, però prendre'l just en despertar-se pot no ser la millor idea. El creador de contingut @alinvergara ho explica en una entrevista publicada en el seu compte d'Instagram, on assenyala que hi ha almenys quatre claus importants per entendre l'impacte del cafè en la nostra salut. El primer que destaca és que nombrosos estudis científics relacionen el seu consum amb beneficis com a més longevitat i menor risc de malalties cardiovasculars, diabetis o fins i tot certs tipus de càncer. El cafè, pres correctament, pot ser una eina aliada per al benestar. Tanmateix, l'important és el com i el quan. I aquí és on moltes persones fallen sense saber-ho. Prendre'l tot just aixecar-nos, amb l'estómac buit i en els primers minuts del dia, pot tenir efectes negatius que solen passar desapercebuts, però que amb el temps poden afectar tant nivell digestiu com hormonal.
Per què és dolent prendre cafè just després de despertar-te
Un dels errors més comuns és beure cafè abans fins i tot d'esmorzar. Segons @alinvergara, això és perjudicial perquè el cafè estimula la producció d'àcid gàstric, i si l'estómac està buit, aquest àcid pot fer malbé el revestiment intern, provocant molèsties com a acidesa, inflamació o fins i tot gastritis si es converteix en un hàbit. A més, recomana sempre triar cafè preferiblement ecològic, ja que conté menys pesticides i el seu sabor i propietats es conserven millor. El segon gran error, i potser el més desconegut, és prendre cafè just en despertar-se. Quan ens aixequem, els nivells de cortisol, l'hormona de l'estrès, estan en el seu punt més alt. Si en aquell moment introduïm cafeïna al cos, no només augmentem la possibilitat de sentir nerviosisme o ansietat, sinó que també el nostre cos s'acostuma a aquesta dosi d'estimulació i genera tolerància més ràpidament.

Hem d'esperar entre una hora i una hora i mitja per prendre el primer cafè des que despertem
Per això, l'ideal és esperar entre una hora i una hora i mitja des que ens despertem abans de prendre la primera tassa. D'aquesta manera, permetem que el cos reguli de forma natural els seus nivells de cortisol i aprofitem el cafè en el moment en què realment pot aportar-nos energia de forma més equilibrada. Lluny de ser un enemic, el cafè pot formar part d'una rutina saludable si es consumeix amb consciència. El secret no està només en el que, sinó també en el quan.
Aquest petit canvi en la rutina pot marcar una gran diferència en com ens sentim durant el dia. Moltes persones creuen que necessiten cafè immediatament per “despertar”, però en realitat, el cos ja té el seu propi mecanisme natural d'activació a través del cortisol. Si respectem aquest procés i retardem una mica la cafeïna, és probable que sentim menys fatiga més endavant, evitem la famosa davallada de mig matí i millorem fins i tot la qualitat del son a llarg termini. Escoltar el que necessita el nostre cos és, al final, la millor manera de cuidar-ho.