A Catalunya, el dia de Sant Esteve és gairebé tan important com el mateix dia de Nadal. És una data en la qual les famílies es reuneixen novament al voltant de la taula, i el plat estrella, que mai no falta, són els canelons. Encara que aquest plat està fermament arrelat en la cultura catalana, els seus orígens no són locals, sinó que tenen una curiosa connexió amb França, concretament amb la ciutat de París.

Per què es mengen canelons a Catalunya per Sant Esteve?

El costum de preparar canelons a Sant Esteve té el seu origen al segle XIX, quan aquest plat va ser introduït a Catalunya gràcies a la influència dels cuiners italians que treballaven en restaurants de luxe a París. En aquell temps, París era l'epicentre de la gastronomia europea i moltes famílies adinerades catalanes enviaven els seus cuiners a formar-se a les prestigioses cuines parisenques.

Canelons|Canalons, creativitat a la cuina
Canelons, creativitat a la cuina / Foto: Unsplash

En aquestes cuines, els canelons, originalment d'origen italià, s'havien convertit en un plat sofisticat i popular. Els cuiners catalans van adoptar la recepta i, en tornar, la van adaptar amb ingredients locals, com la carn rostida sobrant de les celebracions nadalenques, creant una versió única que aviat es va convertir en un clàssic a les llars catalanes.

Sant Esteve tenia la tradició d'acollir els familiars que vivien lluny

La tradició de menjar canelons el dia de Sant Esteve té una explicació pràctica i cultural. Després de l'opulent banquet de Nadal, on se solen servir plats com a escudella i carn d'olla, rostits o capons farcits, quedaven nombroses sobres de carn. Per no malgastar menjar, les mestresses de casa van idear una manera d'aprofitar aquestes restes: els picaven, els barrejaven amb beixamel i els omplien en làmines de pasta, creant uns canelons deliciosos que després es gratinaven amb formatge.

1455
Canelons casolans / Foto: Unsplash

Sant Esteve, sent un dia festiu a Catalunya, també tenia la tradició d'acollir els familiars que vivien lluny i no podien tornar a casa el dia de Nadal. Per això, es necessitaven plats fàcils de preparar amb temps i que servissin per alimentar a grans grups. Els canelons s'ajustaven perfectament a aquesta necessitat. Avui dia, els canelons de Sant Esteve continuen sent un símbol de la cuina catalana i de la seva habilitat per combinar creativitat i aprofitament. Encara que les receptes actuals inclouen carn fresca, espinacs, peix o fins i tot versions vegetarianes, l'essència de la tradició es manté intacta. Així, cada 26 de desembre, els catalans no només gaudeixen d'un plat deliciós, sinó que honren una història que connecta la creativitat de la cuina local amb influències internacionals. Una tradició que, generació rere generació, segueix gratinant-se al caliu de les llars catalanes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!