Tenim un tresor únic que hem de preservar com si es tractés d'alguna cosa en perill d'extinció. Parlem de l'orxata. Però no només de la beguda (que te la podries fer a casa perquè és una recepta senzillíssima i sense secrets) sinó del deliciós "anar a fer una orxata" que, encara que no hi ha estudis que ho avalin, és una de les píndoles de salut social més efectives i, a més, sense perniciosos efectes secundaris. Ens n'anem a "fer l'orxata" en aquell moment en què la tarda encara és ben viva i, per tant, tothom és benvingut.

L'orxata, apta per a tot l'any

L'orxata, especialment l'orxata de xufla, és una beguda tradicionalment associada amb l'estiu a causa de la seva capacitat per refrescar i el seu sabor dolç. Tanmateix, hi ha raons per les quals podria ser millor consumir-la en tardor o hivern. L'orxata es podria beure al novembre, per exemple, perquè el tubercle es comercialitza sec i, per tant, no té temporada.

L'orxata de xufla és rica en nutrients, incloent-hi vitamines C i E, minerals com el magnesi, i antioxidants. Aquests nutrients poden ser beneficiosos en els mesos més freds, quan el sistema immunitari pot necessitar un reforç addicional per combatre els refredats i altres malalties hivernals.

Contingut nutricional, calories i energia

A més, conté calories que poden proporcionar una font d'energia extra durant la tardor i l'hivern, quan les temperatures més baixes poden augmentar les necessitats energètiques del cos. Encara que l'orxata se serveix tradicionalment freda, també pot ser gaudida a temperatura ambient o fins i tot calenta. Prendre-la calenta a l'hivern pot ser una alternativa reconfortant i agradable.

Menor deshidratació, menor demanda i millor qualitat

A l'estiu, encara que l'orxata és refrescant, pot ser que no sigui la millor opció per hidratar-se, especialment si és molt dolça. A la tardor i l'hivern, la necessitat d'hidratació és menor, la qual cosa fa que l'orxata sigui una bona opció sense preocupar tant per aquest fet propi dels mesos de més calor. La xufla, principal ingredient de l'orxata, té un cicle de cultiu que permet la seva collita a finals d'any. Consumir orxata a la tardor i hivern pot alinear-se millor amb els cicles naturals de cultiu i disponibilitat d'ingredients frescos. Fora de la temporada alta de consum (estiu), l'orxata pot ser de millor qualitat i amb menys additius, ja que la producció pot no estar tan orientada a satisfer una demanda massiva ràpida.

Encara que l'orxata és popular a l'estiu per la seva capacitat per refrescar, hi ha diversos beneficis en consumir-la durant la tardor i hivern, des d'una aportació nutricional adequada fins a la possibilitat de gaudir-la calenta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!