Els formatges i les llets són dos mons estretament relacionats. L'un no es pot entendre sense l'altre. I és per aquest motiu que en el capítol d'aquesta setmana, el formatger Xevi Miró, de la botiga Llet Crua, ens explica els diferents tipus de llets. En el seu dia, ja vam parlar dels tipus de formatges, i en aquesta ocasió toca aprendre més sobre les varietats existents de llets i el valor preuat que té aquest líquid imprescindible per fer formatges. Som-hi!
"No era tan normal beure llet, l'element universal per fer formatges, fins a finals del segle XIX i principis del segle XX, quan es va descobrir la pasteurització i es va poder començar a treballar amb cadenes de fred", comença en Xevi. Les tres llets que apareixen al vídeo damunt de la taula són llets fresques, però què vol dir això? Significa que han estat munyides de l'animal i, posteriorment, pasteuritzades a uns 65 °C o 70 °C. "Només uns segons, no gaire més i sempre han de ser a la nevera, perquè si no es fan malbé i com a màxim uns set, vuit o nou dies", recorda l'expert.
Aquestes llets són molt bones, són molt saboroses i no tenen res a veure amb els brics de llet que es venen als supermercats. "Són llets maltractades i mal tractades, que no es poden ni considerar llets", defensa el formatger. A més a més, les tres llets protagonistes d'aquest capítol tenen la particularitat que han estat sense homogeneïtzar, és a dir, podem apreciar les partícules de greix al coll de l'ampolla i representa la vitalitat de la llet. "Són llets amb vida!", exclama el copropietari de Llet Crua. "Això no ho trobareu a les llets dels supermercats perquè són llets homogeneïtzades", afegeix. L'error és a la percepció de la societat, ja que en observar aquestes partícules de greix molts es pensen que és un símptoma de defectuositat de la llet, quan és justament tot el contrari, "són les llets més bones i més sanes", conclou Miró.
Diferències entre la llet de vaca, de cabra i d'ovella
Les llets de vaca, de cabra i d'ovella tenen singularitats diferents, cadascuna amb els seus matisos i particularitats. Totes tres són blanques, però tenen uns colors una mica diferents, petitíssimes diferències. Per exemple, la llet de vaca que mostra és ecològica, feta amb llet de pastura, per la qual cosa té un color una mica més groguenc, a conseqüència dels betacarotens de la vaca. La llet de cabra, en canvi, acostuma a ser més blanquinosa, encara que tingui pastura i sigui sense homogeneïtzar. Per últim, la llet d'ovella és la que té més greix i sol ser força molsuda en textura i també té un color molt particular. De gustos totes tres són ben diferents, per tant, ens hem de quedar amb la que més ens agradi. I quina és la preferida per a tu?