El color del formatge és un factor que sovint no es té en compte a l'hora de menjar-ne. Segurament no serà tan important a l'hora de menjar-se'l com ho és el gust o l'aroma, però per què hi ha formatges de diferents colors? Què fa que una peça sigui més blanca o més groguenca? Avui t'expliquem tots els secrets darrere el color del formatge perquè puguis degustar-los sempre amb els cinc sentits.

 

Els formatges es poden classificar, a trets generals, en dues franges de colors: blancs i grocs. A banda, tindríem els formatges blaus, que tenen els seus propis colors, però per fer-ho senzill, posem aquestes dues categories. El primer que convé saber és amb quin tipus de llet s'ha fet el formatge; però sobretot cal tenir present que, en realitat, de colors n'hi ha molts i que només estem parlant de la pasta, ja que si ens posem amb les escorces no acabaríem mai.

La cosa es posa més divertida amb les vaques. En aquest cas, parlem només dels formatges de vaca envellits

Els formatges de cabra són sempre blancs, independentment de si són joves o vells. Un color com el del típic rul·lo de cabra que et trobes en moltes amanides, però amb formatges de qualsevol qualitat. En el cas dels formatges d'ovella, però, sí que dependrà de l'edat. Com més joves siguin, més blanca tindran la pasta; per contra, com més vells, més tendiran a un color groguenc, una mena d'ocre a mig camí entre blanc i groc.

La cosa es posa més divertida amb les vaques. En aquest cas, parlem només dels formatges de vaca envellits. Tindrà un color que tendirà més al blanc o al groc, en funció de si la vaca ha menjat més herba o menys. Si la vaca ha pogut alimentar-se bé a base d'herba, el formatge tendirà a tenir tonalitats més grogues. Però si l'animal no ha pogut menjar herba i ha hagut d'alimentar-se amb farratge, aleshores el formatge serà de color més blanquinós.

Antigament es pagava més pels formatges grocs que pels blancs

L'origen de la diferència de color dels formatges de vaca envellits se sap des de fa molt de temps. És per això que antigament es pagava més pels formatges grocs que pels blancs, perquè se sabia que la vaca havia menjat herba. Però aquesta diferència es va acabar quan a algú se li va acudir posar colorant groc al formatge blanc. Aleshores ja no es podia distingir entre un formatge groc natural i un de tenyit amb colorant. Abans s'utilitzava pastanaga o safrà, però avui en dia s'utilitza com a colorant un arbust procedent d'Amèrica que es diu 'annatto', el mateix pigment que serveix per pintar la carn de porc a la 'cochinita pibil'.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!