El blau és un dels colors més rars en la naturalesa, especialment quan es tracta d'aliments. Aquesta raresa ha estat objecte de fascinació i estudi durant anys. Hi ha diverses raons científiques i evolutives que expliquen per què hi ha tan pocs aliments de color blau.

Per què hi ha pocs aliments de color blau

En primer lloc, la pigmentació blava als aliments és biològicament difícil de produir. Els pigments responsables dels colors en fruites i vegetals són compostos químics anomenats antocianines i carotenoides. Les antocianines poden produir colors vermells, porprats i blaus, depenent del pH. Tanmateix, el color blau pur és menys estable i més difícil de mantenir en l'estructura cel·lular de les plantes. La majoria dels aliments que semblen blaus en realitat tenen un to porprat o negre a causa de la barreja de pigments.

Els nabius són de color blau / Foto: Unsplash
Els nabius són de color blau / Foto: Unsplash

A més, la percepció del color juga un paper important. Els humans, com molts altres animals, tenen una preferència innata pels colors brillants i càlids als aliments, com el vermell i el groc, perquè aquests colors solen indicar maduresa i riquesa en nutrients. El blau, d'altra banda, és menys atractiu i, en alguns casos, pot ser percebut com un senyal d'advertència d'aliments en mal estat o verinosos. Això podria haver influït en l'evolució de les plantes i els fruits, que no han desenvolupat àmpliament el color blau com a estratègia per atreure els dispersors de llavors.

Aquests aliments obtenen el seu color d'una combinació específica d'antocianines

Des d'un punt de vista ecològic, la producció de pigments blaus pot ser energèticament costosa per a les plantes. Aquestes han d'equilibrar l'energia que inverteixen en la producció de pigments amb altres processos vitals, com el creixement i la reproducció. Atès que altres colors com el vermell i el groc ja compleixen eficaçment la funció d'atreure pol·linitzadors i dispersors, no hi ha una pressió evolutiva significativa perquè les plantes inverteixin a produir el pigment blau. En la fauna, el color blau també és estrany a causa de la forma en què es produeixen els colors en els organismes animals. En molts casos, els colors en els animals són el resultat d'estructures físiques en lloc de pigments. Les estructures que reflecteixen la llum en longituds d'ona específiques poden crear l'aparença de color blau, com en les ales d'algunes papallones i plomes d'algunes aus. Tanmateix, aquests colors estructurals no s'apliquen als aliments.

L'escassetat d'aliments de color blau en la naturalesa es deu a una combinació de factors químics, biològics i evolutius

Uns quants exemples d'aliments naturalment blaus inclouen els nabius, certes varietats de raïm i alguns tipus de patates. Aquests aliments obtenen el seu color d'una combinació específica d'antocianines que, en el pH particular dels seus teixits, produeix un to blau. Tanmateix, són l'excepció més que la regla.

Existeixen les patates blaus / Foto: Unsplash
Existeixen les patates blaus / Foto: Unsplash

Com veus, l'escassetat d'aliments de color blau a la naturalesa es deu a una combinació de factors químics, biològics i evolutius. La dificultat de produir i mantenir pigments blaus estables, la preferència evolutiva per altres colors i el cost energètic associat amb la producció d'aquests pigments expliquen per què el blau és un color tan rar als nostres aliments.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!