Bon any nou, Gourmeter! S'acaba el 2023 i, com cada any, és hora de menjar-se el raïm a les 12 h de la nit. 12 campanades, 12 grans de raïm. Una tradició per començar l'any que hem fet tota la vida, però que potser no t'has plantejat mai on té l'origen. Avui t'expliquem per què es menja raïm per Cap d'Any, perquè puguis encetar el 2024 ben assabentat de les tradicions nostrades de sempre.
Per què mengem raïm per Cap d'Any?
La tradició de menjar raïm per Cap d'Any és, en part, una copiada dels costums francesos. Bé, fins a cert punt. Anem a pams. Ens situem a finals del segle XIX. La burgesia francesa tenia per costum celebrar festes privades on es menjava i bevia per sobre les seves possibilitats. Carn, peix, fruites, verdures i, evidentment, xampany. L'aristocràcia espanyola, que no volia ser menys, es va fixar en aquest estil d'oci burgès i va començar a celebrar festes similars als seus palaus. En aquestes festes, una de les fruites que es consumia era el raïm. I un dels moments en què més habitual era menjar-se'l, era durant les festes de Cap d'Any, just en el moment en què començaven a sonar les campanades de les 12 h. En aquestes festes només hi assistien les classes altes, i el costum de menjar raïm feia gràcia a les classes populars, que ho trobaven una excentricitat més de la gent adinerada. Una nit, en una acció de sàtira i protesta, alguns obrers van sortir al carrer a celebrar el Cap d'Any menjant raïm igual com ho feien els rics, en to burlesc. Una acció, a priori banal, que va anar quallant any rere any, i que s'ha acabat quedant, amb riuades de gent celebrant l'any nou a les avingudes i places principals de ciutats i pobles d'arreu de l'estat.
Una nit, en una acció de sàtira i protesta, alguns obrers van sortir al carrer a celebrar el Cap d'Any menjant raïm igual com ho feien els rics, en to burlesc
Per què 12 raïms?
D'entrada cal tenir en compte que el raïm és la fruita ideal per a aquesta tradició. Imagina't haver-te de menjar 12 prunes, 12 pomes o 12 síndries. És una idea estúpida. I sí, està clar que se'n podria menjar un trosset només, però quina gràcia tindria menjar un tros de fruita, quan a casa nostra en tenim una de boníssima que podem ingerir sencera. La mida del raïm, i sobretot l'excedent de collita que hi solia haver, van propiciar que aquesta fos la fruita 'escollida' per celebrar el ja tradicional Cap d'Any. Una fruita que, a més, es considerava que portava fortuna. Se solia associar el consum de raïm amb la bonança econòmica. I si hi ha un moment de l'any en què s'ha de ser supersticiós, és per Cap d'Any. Perquè el canvi d'any implica reiniciar-ho tot, posar el comptador a zero i tornar a començar, amb l'esperança de fer-ho amb bon peu. I pel que fa al nombre, el 12 és un número que no amaga gaire secrets. 12 són els mesos que té l'any i 12 són les campanades que sonen per indicar les 12 hores. Fàcil i intuïtiu.