La calçotada és una de les tradicions gastronòmiques més estimades de Catalunya, especialment a la regió de Tarragona. Aquest esdeveniment, que se celebra des de principis de febrer, coincidint amb les festivitats de la Verge de la Candelera, fins a mitjan abril, reuneix famílies i amics al voltant d'una graella, en una experiència que va més enllà del culinari per convertir-se en un autèntic ritual social.

Per què es mengen calçots a Catalunya?

L'origen d'aquesta tradició està estretament lligat a un personatge singular: Xat de Benaiges, un camperol de Valls. Segons explica la història, a finals del segle XIX, aquest home, el veritable nom del qual era Benaiges, passava llargues hores només a la seva masia, experimentant amb diferents maneres de cuinar els productes que conreava. En un d'aquests experiments, va plantar cebes i les va cobrir parcialment amb terra mentre creixien, obtenint un brot allargat i tendre. En rostir-les directament sobre les brases, va descobrir que el seu sabor era únic i deliciós.

Els calçots van ser el resultat d'un experiment de cultius / Foto: Unsplash

Etimologia del terme calçot

El terme calçot prové del verb català calçar, que significa cobrir o amuntegar terra al voltant de la base de la planta. Aquest mètode de cultiu és essencial perquè la ceba desenvolupi la seva característica tija llarga i blanca, que és la part comestible. A partir d'aquest descobriment, Benaiges va començar a compartir la seva invenció amb els veïns de la zona, i a poc a poc, el costum de rostir i menjar calçots es va estendre per tota la regió. Avui dia, la calçotada s'ha convertit en una autèntica celebració de la cultura i la gastronomia catalana. Les calçotades tradicionals s'organitzen a l'aire lliure, on els calçots es rosteixen directament sobre flames de sarments, una tècnica que els dona el seu característic sabor fumat. Després de rostir-los, s'emboliquen en paper de diari per mantenir-los calents i se serveixen amb l'emblemàtica salsa romesco o salvitxada, feta a base de tomàquet, ametlla, avellana, all i oli d'oliva.

Els calçots es preparen directament sobre les flames / Foto: Unsplash

La calçotada és molt més que un àpat: és un símbol d'unió, tradició i orgull cultural. Durant aquesta temporada, se celebren nombroses festes i trobades entorn dels calçots, sent Valls, bressol d'aquesta tradició, l'epicentre de les celebracions. Cada any, milers de persones acudeixen a aquesta localitat per participar en la Gran Festa de la Calçotada, que inclou concursos de menjar calçots i demostracions culinàries. L'humil experiment del Xat de Benaiges va donar lloc a un dels costums més emblemàtics de Catalunya. La calçotada no només preserva el llegat d'aquesta regió, sinó que també convida tots a gaudir del seu sabor únic i de l'esperit festiu que l'envolta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!