L'omega-3 ens sona a cor fort, a menys colesterol i a salmó, el rei d'aquest àcid gras que és molt més interessant per a la nostra salut del que pensem. I això que l'opinió general sobre l'omega-3 és tan bona que només amb dir que un producte el conté ja es converteix en superaliment. I raons no li falten per ser així, tantes que la recomanació general dels experts en nutrició i salut apunten al fet que hauríem d'augmentar el consum d'aliments rics en omega-3.

Omega-3: per què és tan bo?

Les quantitats diàries recomanades s'acosten als 1,6 grams en adults sans i una mica menys, 1,2 grams per a dones. A què equival aquesta quantitat? Per poder fer-nos una idea, podem calcular que una porció de salmó té uns 2 grams d'omega-3 i una d'anxoves la meitat. També és interessant l'aportació que ens ofereixen les nous, així com olis vegetals com el lli.

Marina Jiménez, nutricionista d'IM CLINIC, ens aclareix la pregunta més repetida: "L'omega-3 és un tipus d'àcid gras essencial que exerceix un paper vital en diverses funcions biològiques del cos. Atès que l'organisme no pot sintetitzar-lo per si mateix, és necessari obtenir-lo a través de la dieta. Aquest nutrient clau es troba en aliments com els peixos grassos, llavors i nous, i s'ha demostrat que ofereix nombrosos beneficis per a la salut", explica.

peix omega-3 / Foto: Pixabay
Múltiples beneficis gràcies a l'omega-3 / Foto: Pixabay

Sabem que l'omega-3 és bo per al cor, però per què? Precisament perquè ajuda a reduir els nivells de triglicèrids a la sang, però també perquè aconsegueix "disminuir la pressió arterial i prevenir la formació de coàguls sanguinis. Aquests efectes contribueixen a un menor risc de malalties cardiovasculars, com infarts i accidents cerebrovasculars", destaca l'experta d'IM Clinic. Però la doctora Jiménez insisteix que els seus beneficis van més enllà d'un cor fort, així que, al costat d'ella, repassem tots els beneficis del consum d'omega-3.

Els beneficis del consum d'omega-3

Funció cerebral i salut mental

L'omega-3 és essencial per al desenvolupament i funcionament del cervell. S'ha demostrat que millora la memòria i el rendiment cognitiu, i pot ajudar a reduir els símptomes de trastorns mentals com la depressió i l'ansietat. També protegeix el cervell en reduir la neuroinflamació, disminuint el risc de trastorns neurodegeneratius com l'Alzheimer.

Defenses fortes

L'omega-3 modula la resposta immunitària de l'organisme en reduir la producció de molècules proinflamatòries i promoure la formació de compostos antiinflamatoris. Això enforteix el sistema immunitari ajudant a prevenir i controlar malalties inflamatòries i autoimmunes com l'artritis reumatoide o el lupus.

Omega-3 cor / Foto: Pixabay
El nostre cor agraeix l'omega-3 / Foto: Pixabay

Microbiota en harmonia

Una ració de peix blau o un grapat de nous influeixen positivament a la microbiota intestinal en promoure el creixement de bacteris beneficiosos que millora la digestió, enforteix el sistema immunitari i prevé malalties gastrointestinals.

Vista de falcó

El DHA, un tipus d'omega-3, és un component principal de la retina. Una ingesta adequada d'omega-3 pot ajudar a prevenir la degeneració macular relacionada amb l'edat i altres malalties oculars, mantenint així una bona visió a llarg termini.

Desenvolupament fetal i salut infantil

Durant l'embaràs, l'omega-3 és crucial, ja que afavoreix el desenvolupament cerebral i ocular del fetus i s'associa amb un menor risc de part prematur. Durant els primers anys de vida, contribueix al desenvolupament saludable del cervell i la vista, millorant la funció cognitiva i el sistema immunitari del nen.

Nous omega-3 / Foto: Pixabay
Les nous són una aportació per a l'omega-3 / Foto: Pixabay

Tractament per a la pell

L'omega-3 contribueix a mantenir la pell hidratada i reduir la inflamació, la qual cosa pot ajudar a tractar condicions com l'acne i la dermatitis. A més, ajuda que la pell mostri un aspecte més suau i fort, ajudant fins i tot a retardar els signes de l'envelliment.

Més omega-3: ampliar el teu consum

Si ja estàs pensant a com ampliar el teu consum d'omega-3, però estàs cansat del salmó (a més que el seu preu és una mica elevat) has de saber que tots els peixos blaus contenen una porció d'aquest àcid gras i ara parlem de sardines, verat o anxoves (molt més econòmiques i també molt saboroses). També és interessant l'aportació de les nous, així com el de les llavors de lli o xia i el rovell d'ou. Opcions hi ha moltes més de les quals creiem, igual com beneficis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!