Quan et parlen de les sardines, el més probable és que pensis en la varietat de les sardines enllaunades, les quals generalment venen en oli o en tomàquets i han estat una manera molt popular de menjar peix durant molts anys. Les sardines són un tipus de peix oliós i encara que es consideren una sola espècie, en realitat existeixen més de 20 tipus de sardines. Encara que se'ls digui peix oliós, això no significa que tingui alt contingut de greixos dolents, sinó més aviat al contrari, tenen una alta quantitat d'omega-3, un àcid gras ben conegut pels seus excel·lents beneficis per a la nostra salut.

Sardines en llauna: raons per no menjar-ne

A continuació, repassem algunes justificacions segons les quals seria millor reduir el consum de les sardines en llauna.

Contaminació per metalls pesants

Una de les principals raons per evitar les sardines en llauna és la presència de metalls pesants, com ara el mercuri i el cadmi. Aquests metalls poden acumular-se a l'organisme amb el temps i causar problemes de salut greus, incloent-hi danys neurològics i renals. Tot i que les sardines solen tenir nivells més baixos de mercuri en comparació amb altres peixos grans, el consum regular pot contribuir a acumular aquests metalls tòxics.

Alts nivells de sodi

Les sardines en llauna sovint contenen alts nivells de sodi, que s'utilitza com a conservant i per millorar el sabor. El consum excessiu de sodi està relacionat amb hipertensió arterial, malalties cardiovasculars i retenció de líquids. Per a persones amb problemes de salut preexistents, com hipertensió, la ingesta regular de sardines a llauna pot agreujar aquests problemes.

Compostos químics en envasos

Molts productes enllaunats, incloses les sardines, estan envasats en llaunes que contenen bisfenol A, un compost químic que s'ha associat amb diversos problemes de salut, com ara trastorns endocrins, problemes de desenvolupament i augment del risc de càncer. Tot i que algunes empreses han començat a utilitzar envasos sense BPA, no tots els productes al mercat estan lliures d'aquest químic.

Impacte ambiental i sostenibilitat

El procés de pesca i enllaunat de sardines també planteja preocupacions ambientals. La pesca massiva de sardines pot conduir a la sobreexplotació de les poblacions de peixos, afectant l'equilibri de l'ecosistema marí. A més, la producció i rebuig de llaunes contribueixen a la contaminació ambiental. Optar per alternatives fresques o congelades, o cercar marques que s'adhereixin a pràctiques de pesca sostenible, pot ser una millor opció.

Additius i conservants

A més del sodi, les sardines en llauna sovint contenen altres additius i conservants per prolongar-ne la vida útil i millorar-ne el sabor. Aquests compostos, encara que generalment considerats en petites quantitats, poden causar reaccions adverses en persones sensibles o al·lèrgiques. Llegir acuradament les etiquetes i triar productes amb la menor quantitat d'ingredients afegits és crucial per minimitzar aquests riscos.

Tot i que les sardines en llauna poden ser una font convenient i econòmica de nutrients essencials, les preocupacions sobre la contaminació per metalls pesants, els alts nivells de sodi, la presència de BPA als envasos, l'impacte ambiental i l'ús d'additius i conservants suggereixen que el consum ha de ser moderat i conscient. Considerar alternatives fresques o congelades i optar per productes de marques que prioritzin la salut i la sostenibilitat pot ser una elecció més segura pel benestar personal i el del planeta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!