La ressaca, aquesta desagradable companya de les nits d'excessos, no només implica mal de cap, fatiga i nàusees, sinó també un peculiar antull: la recerca desesperada d'aliments grassos i calòrics. Però, a què es deu aquest fenomen? Encara que pugui semblar una simple casualitat, la ciència té diverses explicacions que ens ajuden a entendre per què el nostre cos demana a crits una hamburguesa, pizza o patates fregides després d'una nit de copes.
Per què venen de gust aliments grassos quan es pateix de ressaca?
L'alcohol és un diürètic, la qual cosa significa que provoca deshidratació i pèrdua de minerals essencials com el sodi, el potassi i el magnesi. A més, durant la metabolització de l'alcohol, el cos prioritza aquest procés sobre altres funcions metabòliques, generant un dèficit energètic temporal. Aquest estat d'esgotament porta el cervell a buscar solucions ràpides: aliments rics en greixos i carbohidrats que puguin proporcionar una font immediata d'energia.
La dopamina i el plaer immediat
El consum excessiu d'alcohol afecta els nivells de dopamina, un neurotransmissor clau en el sistema de recompensa del cervell. Quan estàs de ressaca, els teus nivells de dopamina estan per terra, la qual cosa pot fer que sentis un impuls per consumir aliments que augmentin ràpidament la sensació de plaer. Els productes grassos, en ser altament satisfactoris pel paladar, activen de forma eficaç aquests sistemes de recompensa, ajudant a contrarestar la sensació de malestar emocional típica d'una ressaca.
Durant la ressaca, necessitem aliments que augmentin ràpidament la sensació de plaer
El consum d'alcohol també altera les hormones que regulen la gana, com la grelina (que estimula la gana) i la leptina (que assenyala sacietat). Després d'una nit de beure, els nivells de grelina solen ser elevats, la qual cosa intensifica el desig de menjar, mentre que la leptina disminueix, fent que sigui més difícil sentir-se satisfet. Aquest desnivell hormonal, combinat amb l'estat emocional de la ressaca, ens porta a buscar consol en menjars reconfortants, sovint rics en greixos i sal.
L'alcohol irrita el revestiment de l'estómac, augmentant la producció d'àcid gàstric i generant molèsties digestives. Curiosament, els aliments grassos tendeixen a alentir el buidament gàstric, la qual cosa pot fer una sensació temporal d'alleujament. Encara que no és una solució saludable, aquesta resposta fisiològica explica per què els aliments greixosos semblen "calmar" l'estómac enmig del caos que provoca una ressaca. L'antull d'aliments grassos després d'una ressaca no és casualitat, sinó una combinació de necessitats energètiques, desequilibris hormonals i recerca de plaer immediat. Encara que cedir a aquests impulsos pot alleujar momentàniament, optar per una hidratació adequada i aliments rics en nutrients és la millor manera d'ajudar el cos a recuperar-se dels excessos.