Si tens estris de fusta a la cuina, ja te'n pots anar acomiadant. Els experts recomanen no fer servir aquest tipus d'eines pel risc que suposen per a la salut. La fusta és un material porós en el qual es poden instal·lar bacteris que, a la llarga, poden proliferar i causar malalties greus a les persones que ingereixin menjar que hagi estat en contacte amb la superfície d'aquests estris. Des d'espàtules fins a taules de tallar, les eines de fusta sense tractament adequat, a la cuina, no s'haurien de fer servir.
Segons alguns experts, com la doctora en química i divulgadora científica Deborah García Bello, o la biotecnòloga Gemma del Caño, els estris de fusta sense tractament adequat poden suposar, a la llarga, un risc per a la salut. És important tenir en compte que el perill no és la fusta, sinó els bacteris que hi puguin proliferar (igual que proliferen en draps, esponges o altres estris amb humitat).
Después de leer esto dirás adiós a las espátulas de madera, las bayetas viejas y los estropajos que llevan en tu vida más de dos semanas...
— Deborah García Bello (@deborahciencia) December 16, 2021
Hilo 👇🏻 pic.twitter.com/AE3bI5ayj8
Un risc per a la salut
Els estris de fusta a la cuina, com les espàtules, els cullerots o les taules de tallar, són potencials fonts de malalties. Com que es tracta d'un material porós, els minúsculs espais que deixa la fusta a les seves esquerdes microscòpiques són el lloc preferit dels bacteris per a formar-hi colònies. Colònies que, si proliferen i entren en contacte amb els aliments que consumim, poden provocar listeriosi, botulisme o salmonel·la, entre altres malalties. Es tracta d'un problema molt seriós a la indústria alimentària i que, a una escala més petita, també ens hauria de preocupar a les nostres llars.
Els estris de fusta més moderns venen protegits amb capes extra de seguretat que eviten la proliferació dels bacteris
La millor alternativa és substituir els estris de fusta per utensilis d'acer inoxidable o silicona. Es tracta de materials més segurs perquè no són porosos i perquè resisteixen igualment les altes temperatures a la cuina. Les eines de fusta no són directament perilloses, però a la llarga poden ser un perfecte caldo de cultiu de bacteris. No obstant això, si no vols renunciar a la fusta a la cuina, tens alternatives segures. Els estris fets de noguera, olivera o bambú són més resistents i bactericides. Però a més a més, els estris de fusta més moderns venen protegits amb capes extra de seguretat que eviten la proliferació dels bacteris.
El límit d'ús de la fusta
Amb una correcta desinfecció i neteja dels estris de fusta, en teoria, el risc de contaminació bacteriana hauria de ser molt petit. Però per molt baix que sigui, és un risc que sempre existeix i que no podem controlar. Per molt net que creguem que està un estri, a escala microscòpica pot tenir bacteris. Però si hi ha un moment en què hem de substituir les eines de fusta sí o sí és quan apareix la bio-pel·lícula. Es tracta d'una fina i llefiscosa capa de bacteris que, a causa de l'avançat estat de proliferació de la colònia, ja és perceptible per als humans. No a simple vista, però sí al tacte. Si notes que els teus estris de cuina, ja siguin de fusta, però també baietes o draps, tenen una textura llefiscosa que no marxa amb res, és moment de llençar-los.
🪵La madera es porosa, se astilla, retiene humedad, por eso no conviene tener 🍴🥄utensilios de cocina de madera.
— Deborah García Bello (@deborahciencia) December 16, 2021
En aquest punt, els bacteris han format una colònia resistent organitzada de manera molt eficient. Els bacteris anaerobis (els que no necessiten oxigen) se situen a les capes inferiors, mentre que els aerobis (els que necessiten oxigen) es posen a les capes superficials. Una simbiosi que fa que la colònia ja no es pugui netejar de cap manera i requereixi la substitució de l'estri. Consumir aliments que hagin estat en contacte amb la bio-pel·lícula comporta seriosos riscos per a la salut.