D'abril a juliol. Aquest és el període de temps idoni per menjar les cireres. Més concretament, des de mitjan maig fins a mitjan juny és el moment òptim. Les cireres són conegudes pel seu gran sabor dolç i sucós. Per aquest motiu són les favorites tant per a nens com per a grans. Ara és la seva temporada i, tot i estar arribant a les acaballes, encara les podem consumir en el seu millor moment. Com qualsevol aliment té beneficis i contraindicacions segons la quantitat que prenguis.

Menjar cireres: tots els beneficis

Menjar cireres és bo per al nostre organisme, i més quan es tracta d'una fruita que només trobarem durant la temporada de recol·lecció, cosa que el converteix en un producte fresc per excel·lència. Al marge del seu excel·lent sabor, conté multitud de propietats en forma de beneficis per a la nostra salut. De fet, recents investigacions recomanen la seva ingesta perquè poden convertir-se en un element clau, com una mena de remei amb valors medicinals per combatre alguns problemes que afecten el nostre esdevenir quotidià.

Vitamines i minerals estratègics

Les cireres són riques en vitamines A i C, i compten amb la presència de minerals fonamentals per al correcte funcionament del nostre cos, com són el fòsfor, el calci, el potassi i el magnesi. També ens aporten fitonutrients, l'efecte antioxidant dels quals protegeix les nostres cèl·lules contra aquest desgast oxidatiu, cosa que comporta minimitzar el risc de malalties del cor, i tots els problemes col·laterals greus que poden evolucionar a partir d'un mal estat del nostre múscul principal.

Múltiples beneficis, i algun perill, de les cireres / Foto: Albert Vilas
Múltiples beneficis, i algun perill, de les cireres / Foto: Albert Vilas

Antiinflamatori

Un dels atributs de les cireres és que contenen antocianines, uns pigments vegetals que repercuteixen favorablement al nostre organisme perquè provoca un efecte antiinflamatori, que pot ser molt útil per alleugerar el dolor muscular després de la pràctica intensa d'exercici. A més, aquest efecte analgèsic també pot tenir un paper preponderant en la prevenció de la rigidesa arterial i la hipercolesterolèmia. Aquest alleujament del dolor també beneficia altres malalties de similars característiques, com són l'artritis, la lumbago i la gota.

Eliminació de toxines

El consum de cireres té tendència a eliminar les substàncies tòxiques que s'emmagatzemen en alguns dels òrgans clau per al nostre dia a dia, com són els casos del fetge i la vesícula biliar, imprescindibles perquè el nostre cos continuï funcionant amb normalitat.

Regulació del son

No sempre és fàcil adormir-se, encara que es tingui son a l'hora de posar-se al llit. Sembla una contradicció, però ens sol passar més del que voldríem. Per a aquests casos, les cireres poden convertir-se en les nostres grans aliades, ja que contenen una substància anomenada melatonina, que és una hormona produïda per la glàndula pineal i la responsable de regular els cicles del son. Una aliada inestimable per tenir el descans apropiat i aixecar-nos demà com a nous. També es considera que el consum de cireres contribueix a la regulació del sistema immune, per la qual cosa també estaria relacionat directament amb una millora substancial de l'equilibri del nostre sistema endocrí.

La quantitat límit de cireres al dia

Com hem anunciat al principi, menjar moltes cireres pot influir negativament a la nostra salut. Per això és recomanable no abusar-ne i prendre com a màxim al dia l'equivalent a una tassa, és a dir, unes 15 cireres al final de la jornada. Consumir més dels recomanats pot produir diarrea, inflor i en alguns casos rampes. D'aquesta manera, cal afluixar davant la temptació i regular-ne el consum com fem amb tants altres productes.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!