I ha esclatat la bomba. Fa quinze anys, més o menys, podies comptar amb els dits de la mà les persones que coneixies que consumien begudes vegetals. "És més saludable", "és més rica en nutrients i propietats" o "és menys perjudicial per a la salut", acostumaven a defensar-se els usuaris partidaris d'aquests líquids i la societat sencera ho 'comprava', lògicament. Tot ha saltat pels aires, però, aquest cap de setmana passat quan l'Organització Mundial de la Salut (OMS) ha alertat del risc de consumir llets vegetals en lloc de les d'origen animal.

Llet vegetal, no; llet animal, sí

L'OMS assenyala que l'augment del consum de beguda vegetal provoca que la ingesta de iode sigui insuficient. El director regional de l'OMS per a Europa, Hans Henri P. Kluge, apunta que "el canvi cap a alternatives als lactis basades en productes d'origen vegetal, especialment en dones —que ja tenen major risc de deficiència de iode i malalties tiroidals que els homes— és preocupant per a la seva nutrició de iode, sobretot en països on la llet és font de iode, ja que la majoria d'alternatives vegetals no ho contenen".

La creixent popularitat de les alternatives vegetals contribueix que cada cop es consumeixi menys iode. L'OMS recorda que la llet i els productes lactis són fonts importants de iode en molts països d'Europa occidental i central, especialment per als nens. És cert que algunes begudes vegetals no contenen iode, cosa que pot ser preocupant atès que el iode és essencial per a la funció tiroidal i la salut en general. Aquí tens algunes alternatives saludables que contenen iode i que són recomanades per l'OMS.

Llet de vaca fortificada i llet de cabra

La llet de vaca, especialment la fortificada, és una excel·lent font de iode. Similar a la llet de vaca, la llet de cabra també és una bona font de iode.

Iogurt i productes lactis fermentats

El iogurt, especialment el grec i altres tipus naturals, pot ser una bona font de iode. El quefir i altres productes fermentats a base de llet contenen iode, a més de proporcionar probiòtics beneficiosos per a la salut digestiva.

Peix i marisc

Consumir peix i marisc, com bacallà, tonyina i gambetes, pot ajudar a mantenir un nivell adequat de iode a la teva dieta.

Ous

Els ous, particularment els rovells, són una altra bona font de iode.

Algues marines i sal iodada

Les algues, com el kelp i el nori, són extremadament riques en iode. Es poden consumir en amanides, sopes o com a snacks. L'ús de sal iodada a la cuina és una manera efectiva i senzilla d'assegurar una ingesta adequada de iode.

Suplements de iode

Si la teva dieta no té fonts naturals de iode, els suplements poden ser una alternativa, això sí, sota supervisió mèdica.

Algunes darreres recomanacions generals són la importància de la diversificació de la dieta, que ha de ser equilibrada, variada, saludable. Incloure una varietat d'aliments a la teva dieta pot ajudar-te a assegurar-te que estàs obtenint tots els nutrients necessaris, inclòs el iode. Però també és important consultar amb un professional de la salut si tens preocupacions específiques sobre la teva ingesta de iode, ja que és un element important que no hem d'esquivar i és recomanable parlar-ho amb un nutricionista o metge. Tot i que les alternatives mencionades anteriorment et poden ajudar a mantenir una dieta equilibrada i assegurar una ingesta adequada de iode.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!