La salsa de soja és un dels ingredients més utilitzats en diferents cultures gastronòmiques orientals. La cuina japonesa n'és un dels màxims exponents, però altres països com la Xina, Tailàndia, Corea del Sud o Filipines també l'utilitzen. Amb l'arribada de totes aquestes gastronomies a occident, la salsa de soja s'ha popularitzat molt els darrers anys a casa nostra. Són moltes les veus que alerten del seu consum, però, és realment tan dolenta com diuen? Vegem-ho.

Els perills de la salsa de soja

Tot allò que consumeixis en excés, per definició, serà dolent. Si t'intentes menjar tres-centes croquetes seguides, segurament et moriràs. De la mateixa manera, si cada dia prens quinze litres de gaspatxo, el teu organisme acabarà col·lapsant. La diferència entre el perill que suposen uns aliments o uns altres radica en la quantitat total de producte que pots consumir abans no sigui perjudicial per a la salut. Beure tres litres d'aigua cada dia no és dolent, però beure tres litres de refresc ensucrat, sí.

pexels cup of couple 8472643
La salsa de soja s'utilitza molt a la cuina japonesa. / Foto: Pexels

Així doncs, en el cas de la salsa de soja, el principal problema que té és l'elevada quantitat de sal que conté. En poca quantitat de salsa de soja hi ha molta quantitat de sal. De mitjana, les salses de soja que es comercialitzen a l'estat espanyol contenen una mica menys de 6 g de sodi per cada 100 g de producte segons la Base de Dades Espanyola de Composició d'Aliments (BEDCA) de l'Agència Espanyola de Seguretat Alimentària i Nutrició (AESAN).

Si es prenen les precaucions adequades i es consumeix amb moderació, la salsa de soja és un aliment completament segur

Per tant, una cullerada de 15 g de salsa de soja representa, aproximadament, 0,85 g de sal, o, cosa que és el mateix, de sodi. Segons l'Organització Mundial de la Salut, el consum diari per persona recomanat és d'un màxim de 2 g de sodi. Per tant, una sola cullerada de salsa de soja representa gairebé la meitat del consum recomanat.

El mite del càncer

Una de les afirmacions que més es repeteix sobre la salsa de soja és que augmenta el risc de patir càncer de mama. No obstant això, la Societat Estatunidenca contra el Càncer (SEC) afirma que es tracta d'una creença sense fonament científic. La SEC explica que aquests malentesos poden derivar d'una mala interpretació d'alguns estudis, però que els resultats de les proves amb rosegadors al laboratori no es poden extrapolar de la mateixa manera a l'organisme humà.

Així doncs, la soja, igual que altres productes, pot arribar a ser perillosa si es consumeix en excés. Convé no abusar-ne perquè té molta sal i en poca quantitat de salsa es consumeix molt sodi. Ara bé, si es prenen les precaucions adequades i es consumeix amb moderació, la salsa de soja és un aliment completament segur.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!