L'olor de peus és una cosa que tots hem experimentat alguna vegada, però per què en moltes ocasions la seva aroma ens recorda al del formatge? La resposta té una base científica molt curiosa i ha estat explicada recentment en un vídeo de Catalunya Ràdio, on el dermatòleg Miquel Casals revela la relació entre ambdues olors. Segons l'expert, tot es deu a certs bacteris que proliferen als peus suats. Quan els peus estan tancats en un ambient càlid i humit, com dins d'una sabata durant hores, aquests bacteris troben l'escenari perfecte per multiplicar-se. Durant el seu metabolisme, generen una sèrie de compostos químics que són els responsables de la pudor. El més sorprenent és que alguns d'aquests compostos són exactament els mateixos que produeixen els bacteris que fermenten certs formatges.
Per què els peus fan olor de formatge?
Un dels principals responsables d'aquest curiós fenomen és l'àcid isovalèric, una substància que es troba en ambdós processos. Aquest compost és produït per bacteris del gènere Brevibacterium, que es troben tant a la pell humana com a la superfície de formatges curats com el Limburger o el Munster. El resultat és una olor forta i penetrant, que pot recordar al d'un formatge madurat.
Un dels principals responsables d'aquest curiós fenomen és l'àcid isovalèric

Però les similituds no acaben aquí. Altres compostos generats als peus suats, com certs àcids grassos i compostos ensofrats, també els trobem presents en la fermentació d'alguns formatges, la qual cosa reforça encara més la connexió entre ambdues aromes. Així, encara que l'origen sigui completament diferent, la química darrere de l'olor és molt similar.
Per evitar que els peus desprenguin aquesta olor tan característica, és important mantenir una bona higiene i controlar la humitat. Rentar els peus diàriament amb aigua i sabó, eixugar-los bé (especialment entre els dits) i utilitzar mitjons transpirables de cotó o llana pot marcar la diferència. També és recomanable alternar les sabates per permetre que s'airegin i evitar que els bacteris trobin un ambient ideal per reproduir-se. La pròxima vegada que algú digui que els seus peus fan olor de formatge, pot ser que no estigui tan equivocat com sembla. La ciència demostra que hi ha una relació real entre ambdues olors, encara que un provingui d'una fermentació controlada i l'altre d'una proliferació bacteriana a la pell. Un fenomen curiós que, encara que no sempre agradable, té una explicació fascinant.