La gastronomia catalana és plena de receptes senzilles, però plenes de sabor, i poques són tan representatives com la botifarra amb mongetes. Aquest plat, que només necessita dos ingredients principals, és una autèntica delícia que ha conquerit a generacions. La seva senzillesa no li resta importància, ja que combina productes de qualitat amb una preparació fàcil i ràpida. Amb un bon embotit i uns llegums ben cuits, s'obté un plat nutritiu, saborós i tradicional, ideal per a qualsevol ocasió. La botifarra amb mongetes és un plat típic de la cuina catalana, especialment popular a l'interior de la regió. Es basa en la combinació d'una botifarra fresca, un embotit de carn de porc, amb unes mongetes del ganxet, una varietat de mongeta blanca petita i de textura mantegosa.

Un plat català deliciós amb dos ingredients

Encara que el seu origen és humil, avui dia continua sent un plat molt apreciat i es troba a molts restaurants de cuina tradicional. Aquest plat és un clar exemple de com la simplicitat ben executada pot donar com a resultat un gran plat. La clau està en la qualitat dels ingredients: una botifarra artesanal, amb el punt just d'espècies i greix, i unes mongetes ben cuites, que absorbeixin tots els sabors del plat.

Existeixen multitud de tipus de jueves|mongetes / Foto: Unsplash
Existeixen multitud de tipus de mongetes / Foto: Unsplash

La preparació de la botifarra amb mongetes és molt senzilla, però és important respectar alguns passos per aconseguir el millor resultat. Primer, es couen les mongetes fins que estiguin tendres, encara que si s'utilitzen ja cuites, n'hi ha prou amb saltejar-les lleugerament per donar-los temperatura i potenciar el seu sabor. D'altra banda, la botifarra es cuina a la planxa o en una graella sense afegir oli, ja que el seu propi greix es fon i li dona un daurat perfecte. Es recomana punxar-la lleugerament per evitar que rebenti i permetre que es cuini de manera uniforme.

La botifarra es cuina a la planxa o en una graella sense afegir oli

Una vegada feta la botifarra, es retira i, a la mateixa paella, s'afegeixen les mongetes perquè absorbeixin els sucs i s'impregnin del sabor de l'embotit. Es poden afegir un toc d'all, julivert o un rajolí d'oli d'oliva per realçar el sabor, encara que la recepta clàssica no els necessita.

Botifarres / Foto: Unsplash
Botifarres cuinant-se a la brasa / Foto: Unsplash

La botifarra amb mongetes és un plat que representa perfectament l'essència de la cuina catalana: ingredients senzills, productes locals i una preparació sense artificis. Es pot acompanyar amb un bon pa de pagès, una mica d'allioli o fins i tot una copa de vi negre per gaudir-ne al màxim. Si busques un plat fàcil de fer, però amb un sabor autèntic i tradicional, la botifarra amb mongetes és una opció que mai no decep.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!