El Pirineu català és un territori ple de bellesa cultural, paisatgística i gastronòmica. Les comarques de muntanya tenen alguns dels millors productes del país, com la vedella Bruna dels Pirineus o el formatge i la mantega de l'Alt Urgell i la Cerdanya. Uns productes que serveixen per fer plats únics com la girella o l'olla aranesa; però si hi ha un plat que destaca del receptari català tradicional als Pirineus és la carn de bèstia viva, una recepta feta amb carn d'animal que no requereix el sacrifici del bestiar.

Carn de bèstia viva

La carn de bèstia viva és com es coneix el plat de cua de xai típic del Pirineu lleidatà. Es tracta d'un plat fet amb cua de corder, sovint de raça Xisqueta, en què l'animal del qual s'ha obtingut la carn no s'ha de sacrificar. D'aquí el nom: un plat de carn d'un animal que encara és viu. Es tracta d'una tradició que té l'origen en la transhumància que feien, i encara fan, alguns ramats d'ovelles a l'estiu. La raça més habitual de xai al Pirineu lleidatà és la Xisqueta; per tant, es tracta del tipus de carn més habitual en la preparació de la carn de bèstia viva. L'obtenció de la carn consisteix, simplement, a tallar la cua als animals i guisar-la, sovint amb patates. A més d'alimentar els pastors, escuar el bestiar serveix per evitar que es facin ferides a la cua —una font de possibles infeccions— i a més millora la salut reproductiva dels animals. Una tradició que encara ara es practica en alguns punts del nord de Catalunya, segons confirmen ramaders del Pallars a La Gourmeteria.

Per tastar un bon plat de carn de bèstia viva, el millor que pots fer és anar al Pirineu i contactar amb un pastor o un restaurant que en prepari

Es celebra la primera fira de Sant Miquel de Lleida. Expositor ramader (1946). Font Fira de Lleida
Ovelles durant la primera fira de Sant Miquel de Lleida l'any 1946 / Foto: Fira de Lleida

Per tastar un bon plat de carn de bèstia viva, el millor que pots fer és anar al Pirineu i contactar amb un pastor o un restaurant que en prepari. Trobar cues de xai no és tan fàcil com comprar filets de vedella al supermercat. De tota manera, si vols saber com es prepara aquest curiós plat, t'expliquem els ingredients que necessites i el pas a pas de la recepta:

Ingredients: (per a 4 persones)

  • 20 cues de xai
  • 1 kg de patates
  • 100 ml de vi blanc
  • 1 fulla de llorer
  • 300 ml d'oli d'oliva
  • Pebre negre
  • Sal
  • 20 g d'ametlles
  • 2 alls

Elaboració:

  1. Flameja les cues per eliminar tots els pèls que puguin quedar-hi.
  2. Escalda-les 2 minuts en aigua bullent per treure'n la pell i els pèls restants.
  3. Renta-les i posa-les a coure en una olla amb aigua, una fulla de llorer, sal i vi blanc, durant 1 hora.
  4. Pela les patates i talla-les a rodanxes fines.
  5. Fregeix-les en una cassola.
  6. Un cop fregides, escorre una part de l'oli i afegeix les cues i una mica de l'aigua de cocció.
  7. Fes-ho coure tot junt a foc lent durant 30 minuts més.
  8. Quan la carn sigui feta, afegeix una picada d'ametlles i alls a la cassola.
  9. Deixa que faci xup-xup una estona més, rectifica de sal, i serveix.
Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!