En un àpat hi ha dos moments clau que determinen el record que ens enduem d'un restaurant: d'una banda, els entrants, i de l'altra, les postres. El sabor de les postres és el que ens enduem a casa, però abans dels plats principals, l'autèntica prova del cotó d'un restaurant són les croquetes. El plat, o tapa, tradicional per excel·lència a Catalunya sol ser indicador de la qualitat de la resta de plats que menjaràs.

Un plat casolà

Les millors croquetes són les casolanes. Fetes amb estima i paciència, les croquetes fetes a mà no tenen res a veure amb les congelades. I quan un restaurant sap fer unes bones croquetes, sol voler dir que el tiberi que t'espera també és de qualitat. La croqueta perfecta sol ser cruixent per fora i cremosa per dins, però hi ha tants caps com barrets i no a tothom li agraden de la mateixa manera. A més, si entrem en els diferents sabors que existeixen, no acabaríem mai. Les de pernil són les reines indiscutibles dels restaurants de tot l'Estat, però les noves generacions estan apostant per sabors innovadors que conviuen amb els més tradicionals.

La croqueta és un llenç en blanc que pots pintar del que vulguis

Croqueta d'entrecot al Gastronòmic Fòrum Barcelona / Foto: ACN

Algunes de les croquetes més habituals a les cartes catalanes, a més de les de pernil, són les de pollastre, bacallà, rostit o formatge. Però també n'hi ha de calamars, de bolets, de verdura, de cap i pota, d'escudella, de fricandó, de kimchi, de tòfona o de qualsevol ingredient que se t'acudeixi. La croqueta és un llenç en blanc que pots pintar del que vulguis.

Croqueta catalana de temporada

Si vols fer les croquetes igual que les que et menjaries al restaurant, posa't el davantal i prepara els ingredients per fer aquestes croquetes de calçots:

Ingredients:

  • 400 grams de calçots escalivats i pelats (25 unitats)
  • Un litre de llet 
  • 110 grams de farina
  • 80 grams de mantega
  • 15 grams de sal, pebre blanc
  • 120 grams d'ou sencer pasteuritzat
  • 200 grams de pa de pagès ratllat

Elaboració:

Talla els calçots a rodanxes d'un centímetre. Daura'ls una mica amb la mantega i afegeix-hi la farina. Mentrestant prepara el roux durant cinc o sis minuts a foc lent. Afegeix-hi la llet quan bulli i remena-ho a poc a poc. Tot seguit tira-hi la sal i el pebre blanc i deixa-ho a foc lent durant 20 minuts sense deixar de remenar-ho per evitar que s'enganxi. Un cop fet, deixa-ho a temperatura ambient fins que es refredi. Per últim, dona forma a les croquetes fent les boles amb les mans. Per arrebossar-les les passarem, primer, per l'ou pasteuritzat i després, pel pa de pagès ratllat. Fregeix-les a 190 graus durant dos minuts i llestos! Ah, per acabar de triomfar amb aquest plat no t'oblidis de servir les croquetes amb la típica salsa de calçots.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!