El plàtan vermell és una fruita exòtica que està guanyant popularitat per les seves nombroses propietats beneficioses per a la salut. A primera vista, aquest plàtan destaca pel seu color vermell o porprat, que el diferencia de les varietats més comunes. Però més enllà del seu atractiu visual, el plàtan vermell ofereix una sèrie de nutrients i beneficis que el converteixen en una excel·lent addició a qualsevol dieta.

El plàtan vermell

Ric en antioxidants

El color vermellós del plàtan vermell es deu a la presència d'antocianines, un tipus d'antioxidant que també es troba en fruites com els nabius i el raïm. Aquests antioxidants són coneguts per la seva capacitat per combatre els radicals lliures, ajudant a prevenir el mal cel·lular i reduint el risc de malalties cròniques, com el càncer i les malalties cardíaques. A més, el plàtan vermell conté carotenoides, com el betacarotè, que és precursor de la vitamina A i essencial per a la salut ocular.

El plàtan vermell és ric en antioxidants / Foto: Unsplash
El plàtan vermell és ric en antioxidants / Foto: Unsplash

Font d'energia natural

Igual com el plàtan groc, el plàtan vermell és una excel·lent font de carbohidrats naturals, principalment en forma de sucres com la fructosa i la glucosa, que són fàcilment digeribles i proporcionen un impuls ràpid d'energia. Per aquesta raó, és un aliment ideal per consumir abans o després de l'exercici, ajudant a reposar les reserves de glucogen als músculs.

Alt contingut de fibra

El plàtan vermell és també una bona font de fibra dietètica, la qual cosa contribueix a la salut digestiva en facilitar el trànsit intestinal i prevenir el restrenyiment. La fibra soluble que conté també ajuda a regular els nivells de colesterol a la sang, reduint el risc de malalties cardiovasculars.

El plàtan vermell té un alt contingut en fibra / Foto: Unsplash
El plàtan vermell té un alt contingut en fibra / Foto: Unsplash

Ric en vitamines i minerals

Aquesta fruita és particularment rica en vitamina C, que reforça el sistema immunològic, promou la salut de la pell i accelera la cicatrització de ferides. A més, el plàtan vermell aporta una quantitat significativa de vitamina B6, crucial per a la funció cerebral i la producció d'hemoglobina. Quant als minerals, és una bona font de potassi, que ajuda a mantenir l'equilibri electrolític del cos, regula la pressió arterial i dona suport a la funció muscular.

La seva rica combinació de nutrients el converteix en una opció ideal

Beneficis per a la pell i el cabell

Gràcies al seu contingut en antioxidants i vitamines, el plàtan vermell és excel·lent per a la salut de la pell i el cabell. La vitamina C i les antocianines contribueixen a la producció de col·lagen, la qual cosa ajuda a mantenir la pell ferma i elàstica. A més, el betacarotè protegeix la pell dels danys causats pels rajos UV.

Suport al sistema immunitari

El plàtan vermell, gràcies al seu alt contingut en vitamina C i antioxidants, enforteix el sistema immunològic, ajudant el cos a combatre infeccions i reduir la inflamació. Aquesta fruita també conté compostos antimacrobians que poden ajudar a prevenir infeccions bacterianes i virals.

El plàtan vermell no només és una fruita deliciosa, sinó també un potent aliat per a la salut. La seva rica combinació de nutrients el converteix en una opció ideal per a aquells que busquen diversificar la seva dieta amb aliments naturals que ofereixen múltiples beneficis.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!