Potser has sentit alguna vegada la frase "una poma al dia manté allunyat el metge". Una dita popular que, com totes, amaga una part de veritat. És innegable que les pomes tenen molts beneficis per a la salut, però en funció del tipus de poma n'aconseguirem uns o altres, a més de gaudir de sabors i textures diferents.

Poma verda o poma vermella?

El color de la pell no és l'única diferència que hi ha entre aquests dos tipus de pomes. De fet, no només n'existeixen de verdes i de vermelles, perquè també n'hi ha de grogues i dins les verdes i les vermelles n'hi ha de diferents varietats. Però a grans trets, aquestes són les principals diferències entre els dos grans grups de pomes.

Poma Tutti
La Tuti és una de les varietats més noves a Catalunya / Foto: Cedida

Les pomes verdes, en general, tenen la pell més gruixuda i són més àcides que les vermelles. Les verdes solen ser més cruixents i rígides, mentre que les vermelles acostumen a ser més dolces i sucoses i a tenir una pell més fina. Habitualment les vermelles són més populars gràcies al seu sabor, però les pomes verdes tenen aplicacions a la cuina que les fan més útils que les vermelles. En qualsevol cas, totes dues es poden consumir fresques o fer servir a la cuina.

Totes les pomes són bones i tenen beneficis saludables

Una poma és una poma, independentment del color que tingui. Per tant, els beneficis nutricionals que ens pugui aportar una poma d'una varietat o una altra no seran tan diferents com si consumíssim una altra fruita. Les pomes tenen antioxidants, vitamines i minerals saludables i són baixes en fibra i calories. Si filem prim, les verdes solen tenir més vitamina A, B, C, E i K que les vermelles, mentre que aquestes últimes són més riques en antioxidants que les verdes. En qualsevol cas, totes les pomes són bones i tenen beneficis saludables.

Varietats catalanes

Més enllà del color de la pell, la millor manera de classificar les pomes (i qualsevol fruita) és per varietats. Les peres, per exemple, es poden dividir en Conferència i Llimonera, entre d'altres. Per la seva banda, les pomes poden ser Fuji, Golden, Granny Smith, Reineta, Gala o Golden Delicious. De varietats n'hi ha moltes, però aquestes són algunes de les més populars a Catalunya. Lleida és la terra per excel·lència de cultiu de poma, especialment el poble de Barbens, al Pla d'Urgell, on se celebra cada any una festa dedicada a aquest fruit. La Golden i la Golden Delicious són les dues varietats insígnia de Ponent. També són molt apreciades les pomes de Girona, on és més popular la varietat Fuji.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!