Les postres de músic, fetes amb una combinació de fruits secs i un porronet de moscatell, són unes postres exquisides molt típiques per acabar un esmorzar de forquilla. I per poder preparar aquesta senzilla elaboració del nostre receptari tradicional, convé tenir clar quins ingredients hem de fer servir per a preparar un músic. Això és el que diuen els entesos en la matèria.

Festucs al músic: sí o no?

Segons la Gastroteca —basada en el Corpus de la Cuina Catalana— i la Fundació Institut Català de la Cuina i la Cultura Gastronòmica, les postres de músic es fan sense festucs. Els ingredients que indiquen ambdues fonts són els següents:

  • 50 g de panses
  • 50 g d’ametlles torrades
  • 50 g d’avellanes torrades
  • 50 g de figues seques
  • 50 g de nous pelades
Postres de músic / Foto: Albert Vilas

Tot plegat regat, evidentment, amb una mica de moscatell. Hi ha llocs que en serveixen un xarrup i d'altres que deixen un porronet. Però sigui quin sigui el recipient, el més important és que el moscatell no falti. I qui diu moscatell diu qualsevol altre vi dolç; però el més típic és servir moscatell.

Cap norma escrita

En realitat, per molt que les institucions de referència de la cuina catalana redactin la recepta de postres de músic sense els festucs, si en tens i t'agraden, posa'n. La gràcia d'aquestes postres és servir fruits secs amb vi dolç; tant és si només són avellanes o si fas un assortit de vint-i-set fruits secs diferents. I si en comptes de vi dolç només tens cassís o ratafia, també estarà bé. Cada recepta es fa diferent en funció de quina llar l'elabori. Per tant, al músic, malgrat que tradicionalment no se'n posi, hi pots afegir festucs. 

No es tracta d'un assortit de fruits secs barrejats, sinó que cada grapat és d'un sol tipus de fruit sec

Una altra font que descriu les postres de músic sense festucs és Taste Atlas, un portal gastronòmic que recull receptes de tots els racons del món. Un detall important que destaca Taste Atlas d'aquest plat és que els fruits secs se solen servir separats els uns dels altres. És a dir, no es tracta d'un assortit de fruits secs barrejats, sinó que cada grapat és d'un sol tipus de fruit sec. El portal comenta també l'origen del nom del plat, que rau en l'època en què els músics de carrer menjaven fruits secs entre actuacions perquè no tenien temps d'anar a fer un àpat complet. Un origen curiós que ha donat lloc a l'elaboració d'avui dia. Les postres de músic són, segurament, el plat de la cuina catalana més fàcil de fer, tant si hi poses festucs com si et cenyeixes a l'elaboració tradicional.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!