L'esmorzar de forquilla és l'àpat català per excel·lència; una tradició que resisteix l'envestida de les noves modes anglosaxones, com el brunch, i que es consolida com un atractiu culinari a l'alça. L'esmorzar de forquilla forma part del patrimoni gastronòmic català i és una de les millors maneres de preservar i popularitzar el consum de receptes tradicionals de la cuina catalana. De seguida pensem en peus de porc, fricandó, mandonguilles o esqueixada de bacallà; però en un esmorzar de forquilla, ha d'haver-hi postres? El nostre esmorzador de capçalera, Jonathan Nuevo, d'Esmorzarsdeforquilla.cat, ha encetat un debat a les xarxes socials en què ha topat amb una veu de pes contrària a la seva opinió.

Postres a l'esmorzar de forquilla: sí o no?

El debat sobre si s'han de fer postres a l'esmorzar de forquilla o no ha encès les xarxes socials. En Jonathan Nuevo, d'Esmorzarsdeforquilla.cat, creu que sí que se'n poden fer. En un vídeo que ha compartit al seu Instagram, Nuevo afirma que uns xuixos gironins acompanyats d'un porronet de moscatell, per exemple, són una bona manera d'acabar un esmorzar de forquilla. La publicació ha portat cua i ha topat amb l'opinió contrària de molts usuaris, entre els quals un dels periodistes i gastrònoms de més prestigi del país i autor del llibre 'Esmorzar de forquilla: el llibre de l'aplicació Esmorzapp', Albert Molins. El compte de X @Esmorzarsdefor1 ha republicat els vídeos amb les diverses opinions en aquest fil.

"No, Jonathan. Em sap molt greu, però estàs equivocat"

Molins ha expressat també la seva opinió a les xarxes socials amb un vídeo en resposta al de Nuevo. Molins afirma rotundament que no es poden fer postres a l'esmorzar de forquilla; com a molt un músic, però res més. "No, Jonathan. Em sap molt greu, però estàs equivocat", afirma Molins. "Si et prens unes postres en un esmorzar de forquilla, no estàs esmorzant de forquilla. Jonathan, carinyo, el que estàs fent és dinar aviat", afegeix. Molins defensa que l'esmorzar de forquilla consisteix d'un sol plat principal, alguna cosa per beure, un plat per compartir (com una amanida o una esqueixada de bacallà), el cafè i com a molt un xarrup per acabar. Però en qualsevol cas, mai unes postres.

Més veus contràries

A més de Molins, que s'ha sumat al debat a través de les xarxes, i de la majoria d'usuaris que han comentat les publicacions, hi ha més veus de pes que defensen el no a les postres en un esmorzar de forquilla. La cuinera i escriptora Maria Nicolau en parla al llibre que acaba de publicar Albert Molins. Al capítol que tracta el preu d'un esmorzar, Molins cita Nicolau afirmant que "si vols fer una fórmula d'esmorzar a 15 euros, no inclourà postres [mai de la vida, per favor] i no inclourà un entrant".

Maria Nicolau al plató d'ElNacional.cat / Foto: Carlos Baglietto

Per la seva banda, i després d'haver vist la resposta de Molins, Nuevo es manté ferm en el sí a les postres. "Jo sempre he sigut un gran defensor del músic o similars amb lo porronet de moscatell, però d'ençà d'un temps, i després de voltar per tot Catalunya, crec que hi ha una certa tendència a fer diferents postres", afirma a través d'Instagram.

Debats com aquest fan créixer l'interès per un àpat en un gran estat de forma que cada vegada té més adeptes. Un debat sa i respectuós entre companys i amics del sector que es prenen sempre amb molt bon humor les opinions contràries.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!