El tronc de Nadal, tronc nadalenc o bûche de Noël són unes postres tradicionals, d'origen francès, servides durant el Nadal en diversos països europeus. Es fa, com a base, amb un pa de pessic genovès o també se'n pot utilitzar un altre que sigui esponjós, però sempre rectangular i pla, posteriorment s'enrotlla perquè prengui forma, després s'omple de nata, xocolata, etc., i finalment s'adorna.

Per què cremar un tronc per Nadal?

La història del tronc nadalenc es remunta a l'Edat del Ferro d'Europa, abans de l'era medieval. Quan els britànics celtes i els europeus gaèlics es reunien per donar la benvinguda al solstici d'hivern a finals de desembre. El seu origen es remunta a la tradició precristiana de cremar a casa un tronc o tronc gran de fusta, preferentment d'arbres fruiters, per celebrar el solstici d'hivern i el foc nou de l'any a punt de començar, així com allunyar la foscor.

Tronc Nadal / Foto: Unsplash

Amb l'arribada del cristianisme, la tradició de cremar el tronc es realitzava per Nadal. Encara que quan les cases van començar a fer-se més petites resultava complicada la pràctica de cremar els troncs grans.

La història del tronc nadalenc es remunta a l'Edat del Ferro d'Europa

Al segle XIX, l'ús cada vegada més estès de les estufes en lloc de les xemeneies va fer que es modifiqués la tradició i se substituís el tronc de llenya per unes postres que ho simulessin. Les referències històriques apunten a diversos inventors possibles: un aprenent d'una xocolateria del barri parisenc de Saint-Germain-des-prés al voltant de 1834, o el pastisser Bonnat de la ciutat de Lió, que confeccionava el 1860 un tronc gelat amb ganache de xocolata. La hipòtesi més divulgada es refereix al llibre Mémorial de la pâtisserie et donis glaces publicat el 1898 pel pastisser i gelater Pierre Lacam, on apareix una recepta de tronc de Nadal de massapà farcit de gelat i cobert de fondant de xocolata que imitava la fusta.

Tronc nadalenc / Foto: Unsplash

Recepta de tronc nadalenc

Ingredients

  • 6 rovells d'ou
  • 6 cullerades de sucre
  • 5 cullerades de farina
  • 6 clares d'ou batudes a punt de neu

Per a la crema

  • 300 g de mantega
  • 150 g de sucre
  • 2 rovells d'ou
  • 2 culleradetes de cafè
  • 4 barretes de xocolata fosa ja freda
  • Fideus o botons de xocolata

Preparació

  1. Bat els rovells amb el sucre fins que estiguin a punt de neu. Agrega les clares i la farina.
  2. Buida la barreja en un recipient prèviament folrat amb paper encerat, i col·loca al forn de 7 a 10 minuts.
  3. Treu el recipient del forn. Enrotlla amb compte sense treure el paper i deixa'l reposar.

Farcit

  1. Bat la mantega i el sucre. Afegeix els rovells, el cafè dissolt en aigua, la xocolata; barreja tot.
  2. Unta el pastís amb una part de la crema resultant, abans de treure el paper. Enrotlla de nou acuradament i talla ambdós extrems que col·locaran com si fossin branques. Deixa de nou reposar el pa.

Decoració

Amb una espàtula o mànega de pastisseria, decora l'exterior amb la resta de la crema. Ratlla amb una forquilla per imitar l'aparença del tronc de l'arbre. Pots agregar bombons o altres decoracions.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!