Quan parlem de cuina tradicional, gairebé sempre pensem en guisats, rostits o, en general, plats de carn i peix força contundents. I quan no són plats suculents, pensem en sopes o plats de verdura, però les postres tradicionals, més enllà del flam i la crema catalana, no són tan conegudes. Al Pallars hi ha un restaurant que elabora una de les postres ancestrals més bones que hi ha, feta en un moment i amb només 3 ingredients. Així és com es prepara el 'mostillo' a la manera tradicional.

Com fer 'mostillo'

El 'mostillo' és un plat poc habitual a Catalunya. És difícil, pràcticament impossible, trobar-lo a les cartes dels restaurants d'arreu del país. I malgrat que no és exclusiu de Catalunya, sí que són unes postres tradicionals que s'han fet tota la vida. La seva raresa el converteix en una recepta encara més atractiva, però és que a més té l'avantatge que es pot fer de seguida i amb només 3 ingredients. I d'aquests 3, podries fins i tot fer-ne servir només 2 o incloure'n tants com vulguis. Suc de raïm, farina i nous, però també, si vols, avellanes, ametlles, festucs i tots els fruits secs que vulguis. Nosaltres et deixem la recepta tradicional i bàsica que ens han ensenyat a preparar al restaurant Casa Roca de Sant Martí de Barcedana durant la filmació del programa Los Fogones Tradicionales, d'Eugenio Monesma i que s'emet al Canal Cocina.

La Mònica, que regenta Casa Roca, ens ha explicat i ensenyat com preparar un 'mostillo'

Ingredients:

  • Suc de raïm
  • Nous
  • Farina

Elaboració:

  1. Dilueix la farina al suc de raïm fred.
  2. Trenca les nous a trossos petits i incorpora-les a la mescla.
  3. Posa la mescla al foc i ves remenant constantment fins que espesseixi. Un cop tingui la textura desitjada, la mescla es convertirà en una mena de gelatina que pots menjar en fred amb cullera.

Postres nutritives

El 'mostillo' es diu així perquè s'elabora amb el most del raïm; és a dir, amb el suc que s'extreu de la fruita, sovint abans de passar a fermentar per convertir-se en vi. El suc el pots comprar ja envasat, però sempre serà millor si esprems tu mateix el raïm. A Casa Roca tenen l'avantatge que com que elaboren el seu propi vi de taula al restaurant, ja tenen reserves de most de sobres per preparar aquestes postres. La Mònica, que regenta Casa Roca, ens ha explicat i ensenyat com preparar un 'mostillo'. I encara que ella ho faci sobre el foc a terra directament, com es feia abans, a casa es pot fer igual de bé tant si tens fogons de gas, elèctrics o vitroceràmica d'inducció. Mai unes postres havien sigut tan fàcils de fer i a més sense la necessitat d'incloure sucre a la recepta.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!