El consum de cafè és un tema àmpliament debatut en el camp de la salut. Al llarg dels anys, nombrosos estudis han explorat els seus efectes al cos humà, amb resultats variats. Aquí analitzem els aspectes tant positius com negatius del consum de cafè per brindar una perspectiva equilibrada sobre si prendre cafè és bo o dolent per a la salut.

Prendre cafè és bo o dolent per a la salut?

En primer lloc, repassem els avantatges de prendre cafè. Existeix quatre principals motius que n'avalen el consum.

Millora del rendiment mental i físic

La cafeïna, el principal component actiu del cafè, és un estimulant conegut que pot millorar la concentració, la memòria i l'estat d'alerta. A més, la cafeïna augmenta els nivells d'adrenalina, la qual cosa pot millorar el rendiment físic.

Ric en antioxidants

El cafè és una font significativa d'antioxidants, que són compostos que combaten el dany cel·lular causat pels radicals lliures. Els antioxidants poden ajudar a reduir el risc de malalties cròniques, com les malalties cardíaques i el càncer.

Reducció del risc de certes malalties

Diversos estudis han demostrat que el consum regular de cafè pot estar associat amb un menor risc de desenvolupar malalties com el Parkinson, l'Alzheimer i la diabetis tipus 2. La cafeïna i altres compostos del cafè poden tenir efectes protectors sobre les neurones i millorar la sensibilitat a la insulina.

Beneficis per al fetge

Consumir cafè pot reduir el risc de malalties hepàtiques, inclosa la cirrosi i el càncer de fetge. Alguns estudis han suggerit que el cafè pot ajudar a protegir el fetge de danys.

El consum de cafè és un tema àmpliament debatut en el camp de la salut

clay banks wkd7XBRfU4 unsplash
Tassa de cafè calent / Foto: Unsplash

Possibles riscos del consum de cafè

En primer lloc, i és el més evident, ocasiona problemes de son i ansietat. El consum excessiu de cafè pot interferir amb el son i augmentar els nivells d'ansietat en algunes persones. La cafeïna és un estimulant que pot dificultar la capacitat d'agafar el son i reduir la qualitat d'aquest. Tampoc s'han d'oblidar els problemes digestius. El cafè pot causar problemes digestius en algunes persones, com a acidesa estomacal o malestar gastrointestinal. L'acidesa del cafè i l'estimulació de l'àcid gàstric poden contribuir a aquests problemes.

D'altra banda, existeix una dependència i tolerància. La cafeïna pot generar dependència, la qual cosa significa que algunes persones poden experimentar símptomes d'abstinència, com mals de cap, irritabilitat i fatiga, si deixen de consumir cafè de sobte. A més, el cos pot desenvolupar tolerància a la cafeïna, el que requereix consumir més quantitats per obtenir els mateixos efectes. Per últim, els efectes sobre la pressió arterial. Encara que generalment el consum moderat de consum moderat de cafè no té un impacte significatiu en la pressió arterial, en algunes persones sensibles a la cafeïna, pot causar augments temporals en la pressió arterial.

fahmi fakhrudin nzyzAUsbV0M unsplash
Hi ha moltes maneres de prendre cafè / Foto: Unsplash

El cafè, quan es consumeix amb moderació, pot oferir diversos beneficis per a la salut, gràcies a les seves propietats antioxidants i estimulants. Tanmateix, l'excés de cafè pot portar a problemes de salut, com a insomni, ansietat i problemes digestius. La clau està en l'equilibri i en conèixer la resposta individual del teu cos al cafè. Consultar amb un professional de la salut pot ser útil per determinar la quantitat adequada de cafè per a la teva situació particular.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!