Són moltes les cafeteries que han adoptat el costum d'oferir una gerra amb vasos d'aigua a la barra per a tots els clients que el requereixi. En altres casos, sobretot si parlem de cafeteries d'especialitat, aquest vas d'aigua arriba a la taula juntament amb la mateixa tassa de cafè. Però, a què es deu aquesta tradició? Buscant opinions d'especialistes trobem algunes que resulten molt interessant i esclaridores.

El cafè amb un vas d'aigua

Aquest podria ser el primer dubte i és que la majoria de les persones consumeixen aquest vas d'aigua en acabar la seva consumició. És a dir, després de prendre el cafè. Facundo Sirimarco, especialista en infusions i barista, destaca en una entrevista recent que aquest és el primer error quan parlem d'aigua i cafè. L'aigua sempre va primer. I aquestes són les raons que explica l'expert. Primerament, netejar el paladar. Tant si has menjat una mica recentment o si portes la boca seca, aquest vas d'aigua ajuda a preparar-se per degustar el cafè com un professional. Amb la boca neta, serà més senzill apreciar totes les aromes i sabors de la beguda. D'altra banda, la cafeïna és un diürètic natural que té un efecte ràpid en el nostre organisme, per la qual cosa comença a deshidratar-se al poc de consumir-se. Per prevenir aquesta deshidratació, aquest vas d'aigua previ seria perfecte.

Cafè Foto Freepik
El cafè amb un vas d'aigua / Foto: Freepik

En aquest punt, experts cafeters i nutricionistes estan d'acord. La cafeïna té molts efectes sobre el nostre organisme. El més conegut és l'estimulant, una cosa que li ha fet convertir-se en una dona les begudes més consumides del món, sobretot al matí. Un altre efecte és, precisament, el diürètic. Mentre el primer desencadena un procés que ens desperta i posa en alerta, el segon ajuda la deshidratació, una cosa que no és positiva, i per això és necessari un extra d'aigua per combatre'l.

Prendre el vas d'aigua després de beure's el cafè és un error

Cafè Foto Freepik
Els nutricionistes asseguren que l'ordre no varia gaire el resultat / Foto: Freepik

I tornem al primer punt. Abans o després? Mentre que el barista destaca que és important prendre'l abans per apreciar el sabor, els nutricionistes asseguren que l'ordre no varia gaire el resultat. Així doncs, si t'agrada que el sabor del cafè intens es quedi al teu paladar més temps, endavant amb l'aigua primer. En el que potser no estaran tan d'acord els defensors del sabor i els qui busquen beneficis per a la salut és en el fet d'afegir llet o no. Si parlem d'un bon cafè, molts experts es posaran les mans al cap, però els nutricionistes coincideixen que així les propietats nutritives del cafè es dupliquen en sumar-se els beneficis de la llet. Un altre company habitual dels cafès és la galeta o petita xocolatina. A molts els encanta aquest detall, però què dirà un expert cafeter sobre això? A tu t'agrada o sempre te la deixes?

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!