Qui ens havia de dir que els mediterranis acabaríem amb dèficit de vitamina D? Durant anys, la falta de vitamina D s'associava a països amb poca exposició solar, com els nòrdics. Tanmateix, cada vegada és més comú trobar dèficit d'aquesta vitamina a Espanya, malgrat el seu clima privilegiat. L'ús excessiu de protecció solar i el temps que passem en interiors han reduït la síntesi natural d'aquesta vitamina, essencial per a l'organisme. La vitamina D no només és clau per a la salut òssia, facilitant l'absorció del calci, sinó que també influeix en el sistema immunitari, l'equilibri muscular i el benestar general. La seva deficiència s'ha relacionat amb més risc de fractures, fatiga, canvis en l'estat d'ànim i menor resistència a infeccions.

Prendre el sol amb bolets: l'últim consell alimentari

Amb aquest panorama, complir l'aportació mínima es converteix en una missió complicada, tant que, en molts casos, és necessari recórrer al consum de suplements en càpsules. Això és perquè, a falta de sol, bones són les pastilles. Si bé alguns aliments contenen certa quantitat d'aquesta vitamina, els experts insisteixen que no és suficient. Això sí, existeix una manera senzilla de multiplicar aquest contingut de manera natural. Així ho afirma Aitor Sánchez, un expert en nutrició que no només comparteix receptes i trucs a les xarxes socials, sinó que també és autor de diversos llibres sobre el tema.

Bolets / Foto: Freepik
Una cistella plena de bolets / Foto: Freepik

En una de les seves últimes publicacions, l'autor de Mi dieta cojea fa broma amb què ara sempre pren el sol amb els seus bolets abans de cuinar un risotto o un trinxat. I és que, tal com explica l'expert, “quan exposes al sol els bolets, augmenta enormement la seva quantitat de vitamina D”. Diversos estudis han confirmat aquesta afirmació, comparant la proporció de vitamina D en un bolet conreat (entre 1 i 2 micrograms) amb la mateixa després d'exposar-la al sol. En alguns casos, aquesta concentració pot multiplicar-se fins i tot per 20, aconseguint així que, només amb l'alimentació, es pugui assolir la quantitat mínima recomanada.

Diversos estudis han confirmat que quan exposes al sol els bolets, augmenta enormement la seva quantitat de vitamina D

La peculiaritat dels bolets

Tal com afirma Aitor, això és per aplaudir, ja que es tracta d'un benefici enorme amb un producte barat i que no és d'origen animal. Així, l'influenciador recorda que peculiars són els bolets: “No són ni animals ni plantes i, entre les seves propietats, destaca un compost que es diu ergosterol”. Aquest, quan rep radiació ultraviolada, es transforma en un precursor de la vitamina D, una cosa similar al que ens passa als humans quan ens exposem al sol i s'activa la vitamina D, destaca Aitor.

Bolets / Foto: Freepik
Prendre el sol amb bolets / Foto: Freepik

“Els nòrdics van descobrir que els bolets salvatges tenien una concentració major de vitamina D i són molts els productors de bolets i xampinyons que ja estan proporcionant llum ultraviolada al seu cultiu. D'aquesta manera aconsegueixen disparar la quantitat de vitamina D de l'aliment i ens ajuden amb la nostra alimentació”, relata l'expert. Així que ja saps, uns minuts al sol al costat dels teus bolets aconsegueixen que els beneficis pugin com l'escuma. Això sí, tu amb protecció solar.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!