Quan parlem d'oli d'oliva català és habitual pensar en comarques com les Garrigues, terra d'oli per excel·lència del país, o en l'Urgell, el Segrià o la Conca de Barberà. Però el que segurament no sabies és que a Barcelona ciutat també s'hi pot fer oli de qualitat. La Fundació Els Tres Turons, del districte d'Horta-Guinardó, ha elaborat un oli d'oliva verge extra solidari a Can Soler, una masia ubicada dins el terme municipal de Barcelona.
Oli d'oliva solidari
Fer oli d'oliva verge extra a Barcelona és una fita poc habitual, però no impossible. La Fundació solidària Els Tres Turons va presentar el mes passat el seu nou projecte social. Un projecte gastronòmic singular que consisteix en l'elaboració de cinquanta litres d'oli d'oliva verge extra amb olives d'arbres de Barcelona. Es tracta d'un conjunt d'oliveres ubicades als terrenys de Can Soler, una masia centenària que ha recuperat el conreu d'unes oliveres que feia més de cinquanta anys que estaven abandonades.
L'objectiu del projecte és difondre la tasca de la fundació i no aconseguir un benefici econòmic de la producció
Les olives són becarudes, una varietat autòctona pràcticament desapareguda i originària de la zona del Vallès i el Barcelonès poc habitual en altres indrets de Catalunya. Malgrat tractar-se d'oli d'oliva verge extra, és a dir, un oli de la màxima qualitat, les limitades ampolles que s'han etiquetat no estan a la venda. L'objectiu del projecte és difondre la tasca de la fundació i no aconseguir un benefici econòmic de la producció. En total s'han produït cinquanta litres d'oli amb la collita d'enguany i de l'any passat. L'entitat ha esperat fins al 2024 per presentar el projecte i fer arribar el seu missatge a tota la ciutat.
Suport a la salut mental
Els Tres Turons va néixer l'any 1985 com una entitat en suport a la salut mental. Es tracta d'una fundació que fa gairebé quaranta anys que dona servei al districte d'Horta-Guinardó i que any rere any creix per ampliar les seves fronteres. El projecte de l'oli de Can Soler és la prova de la fortalesa del teixit solidari del barri i de com la gastronomia pot ser un canal de difusió de projectes socials.
La producció de l'oli s'ha fet de forma col·lectiva, tant amb persones de la fundació com amb altres agents socials del districte
Les persones que treballen a la masia, en tasques de collita i manteniment dels horts i oliveres, són persones amb diagnòstic de salut mental ateses per la fundació. Però la producció de l'oli s'ha fet de forma col·lectiva, tant amb persones de la fundació com amb altres agents socials del districte, com escoles o associacions de veïns. Malgrat que la collita sigui reduïda, si el clima ho permet esperen repetir la producció l'any vinent.