Els plàtans són una fruita popular no només pel sabor dolç i la textura suau, sinó també pels múltiples beneficis per a la salut. Els plàtans són una fruita meravellosa, coneguda pel seu sabor dolç i la seva gran versatilitat a la cuina. A més de ser deliciosos, estan plens de nutrients essencials que beneficien la salut. Són perfectes per a qualsevol moment del dia, ja sigui com un refrigeri ràpid, en batuts, o com a ingredient en postres i plats principals. La seva naturalesa nutritiva i la seva capacitat per millorar el benestar general els converteixen en una elecció ideal per a una dieta equilibrada. Et presentem un resum de les propietats nutricionals dels plàtans i els seus aprofitaments fonamentals per a la salut.

Propietats nutricionals dels plàtans

Vitamines i minerals

  • Vitamina C: important per al sistema immunitari, la pell i la cicatrització de ferides.
  • Vitamina B6: essencial per al metabolisme de proteïnes i la funció cerebral.
  • Potassi: crucial per a la funció muscular i nerviosa, ajuda a mantenir la pressió arterial.
  • Magnesi: participa en més de 300 reaccions enzimàtiques al cos, incloent-hi la síntesi de proteïnes i la regulació de la pressió arterial.
  • Manganès: important per a la salut òssia i el metabolisme de carbohidrats i greixos.

Carbohidrats, baix en greixos i proteïnes

Els plàtans són una bona font d'energia a causa del contingut en carbohidrats, principalment en forma de sucres naturals (glucosa, fructosa i sacarosa) i midó. Tot i que els plàtans són baixos en greixos i proteïnes, són una excel·lent opció per obtenir energia ràpida i altres nutrients essencials. A més, els plàtans contenen fibra soluble (com la pectina), que ajuda a regular el trànsit intestinal i pot ajudar a reduir els nivells de colesterol a la sang.

Bananes Bananas Plàtans Plátanos (Alicija)
Els múltiples beneficis dels plàtans per a la salut / Foto: Cedida

Aprofitaments fonamentals per a la salut

Salut cardiovascular i digestió saludable

El potassi i la fibra als plàtans contribueixen a la salut del cor en ajudar a mantenir la pressió arterial sota control i reduir el risc de malalties cardiovasculars. La fibra dietètica dels plàtans ajuda a promoure una digestió saludable, prevenint el restrenyiment i promovent la regularitat intestinal.

Control del sucre a la sang i prevenció muscular

Encara que els plàtans contenen sucres naturals, la fibra soluble ajuda a moderar l'absorció de sucre a la sang, cosa que pot ser beneficiós per a persones amb diabetis o per prevenir pics de sucre. A més a més, i és segurament un dels usos més coneguts, el potassi als plàtans pot ajudar a prevenir les rampes musculars, especialment en atletes i persones actives.

Portada Plátanos
Beneficis com vitamines i minerals, baix en greixos i proteïnes / Foto: Pixabay

Salut òssia, mental i energia

La vitamina B6 i el triptòfan (un aminoàcid present als plàtans) juguen un paper en la producció de serotonina, un neurotransmissor que afecta l'estat d'ànim. A més, els carbohidrats proporcionen una font ràpida d'energia, cosa que pot millorar el rendiment físic i mental. Els minerals com el manganès i el magnesi són importants per mantenir ossos forts i prevenir l'osteoporosi.

Consells per incorporar plàtans a la dieta

Els plàtans es poden incorporar a tots els àpats del dia. En primer lloc, a l'esmorzar: afegir plàtans a cereals, iogurt o batuts. Als snacks: menjar un plàtan com a berenar saludable. Fins i tot a les postres es poden utilitzar plàtans en receptes de dolços saludables com el pa de plàtan o el gelat de plàtan. Finalment, als plats principals: incorporar plàtans en plats salats, com l'arròs amb plàtan o els guisats tropicals.

Segueix ElNacional.cat a WhatsApp, hi trobaràs tota l'actualitat, en un clic!